Na hlavný obsah

Klímaszorongás összefügg a gyermekvállalási hajlandósággal

A növekvő veszélyek miatt egyre több ember számára döntő szempont a gyermekvállalás kérdésében az éghajlatváltozás.

Klímaszorongás összefügg a gyermekvállalási hajlandósággal
"Nincs időnk" áll a transzparensen, amit egy éghajlatváltozás elleni tüntetésen tart egy lány Besztercebányán. Foto: TASR/Ján Krošlák

A ma született gyermekek várhatóan közel 7-szer több hőhullámot, s majdnem 3-szor több aszályt, valamint árvizet élnek majd át életük során, mint a nagyszüleik. Az efféle szélsőséges időjárási jelenségek mellett pedig egyre több egészségügyi kockázattal kell majd számolnunk. Emiatt a fiatalok körülbelül egynegyede fél a gyermekvállalástól – derül ki egy friss felmérésből.

A drasztikus jövőkép és a tehetetlenség miatti klímaszorongás a fiatalság globális méretű problémája. Többen az éghajlattal kapcsolatos aggasztó prognózisok miatt próbálják egyre tudatosabban menedzselni az életüket. Több információhoz jutnak a fiatalok annak köszönhetően, hogy hangsúlyt kapnak a természettudományos kérdések a médiumokban. A legnagyobb problémát abban látják, hogy a döntéshozók akik nagy hatással vannak erre a kérdésre, nem hozzák meg a megfelelő lépéseket a kockázatok csökkentésére.

A felmérések szerint a régiónkra is egyre tudatosabb életmód jellemző, az éghajlatváltozási hatások egyre inkább szempont a gyerekvállalásnál. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy továbbra is sok ember hárítja el magától a felelősséget, hogy tehetetlen ebben az ügyben. Nem szabad ezt félvállról venni, mert a légköri változások nem várt következményekkel járhatnak a jövőben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban