Na hlavný obsah

Élhető klímát vagy olcsó energiát?

Energetikai szempont véget értek a boldog békeévek Európában, a jelenleg tomboló energiaválság, ha tetszik, ha nem rákényszeríthet minket arra, amiről egyébként a klímakutatók, már évek óta beszélnek: takarékosabban kell bánnunk az energiával.

Élhető klímát vagy olcsó energiát?
Foto: Shutterstock

Az energiaválság és az ezt érintő kérdések, például, hogy jó-e az atomerőmű, kell-e lakossági energiaspórolási terv az Uniós országokban, újra kell-e gondolnunk a globális gázellátási láncokat, az évek óta recitált szükséges takarékossági lépések felé terelhetik Európa országait … amennyiben a kormányok felismerik a pillanat fontosságát.

Az olcsó gáz, olcsó áram, évtizedek óta kényeztet minket. Bár a kétezres évek elején már volt egy gázárrobbanás, megszoktuk a többéve tartó állapotot. Villamosenergia szempontjából viszont nem csak Uniós de globális szinten is elszaladt velünk a ló. A kriptovaluták megjelenésével például az kriptovaluta bányászat szó szerint megawatt órák ezreit égette el, miközben a keletkező hőt kiengedtük az éterbe.

Bekell ismernünk, hogy a termelési kapacitás, a források végesek, életvitelünk ezzel szemben pazarló, miközben a klímánk egy visszafordíthatatlan pont irányába változik és ezzel életterünk készül olyan mértékben átalakulni, hogy a következő generációk gondja valószínűleg nem az lesz, hogy TikTok videójuk felkerült-e a világhálóra, hanem, hogy lesz-e víz inni, lesz-e elég kenyérgabona enni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban