Na hlavný obsah

Franciaország csatasorba állítja az atomerőműveit

Korróziós problémák miatt nem lesz egyszerű a reaktorok beindítása.

Franciaország csatasorba állítja az atomerőműveit
Foto: TASR/AP

Franciaország irigylésre méltó helyzetben várhatja a telet, ugyanis októbertől csatasorba állhat az ország mind az 56 atomreaktora. Az EDF francia villamosenergia-óriás vállalata ezzel segítené a közelgő energiaválság leküzdését. A francia energiafogyasztás mintegy kétharmada atomenergiából származik. Az optimista előrejelzések ellenére sokkal rosszabb állapotban vannak az ország atomerőműi mint ahogy előzetesen gondolták. A korróziós problémák miatt 32 reaktor nem üzemel, emiatt energiaimportra kényszerül Franciaország.

Az atomerőműpark elöregedése miatt teljes modernizációra lenne szükség. A feszült energiapolitikai helyzetben nagyon nehéz lesz tartani ezeket az ígéreteket. A politikai üzengetések és konfliktusok tovább hátráltatják a reaktorok beindítását. François Hollande elnöksége alatt még bezárták volna az atomerőműveket, azonban Macron vezetése energetikapolitikai fordulatot hozott magával, és az uniós környezetvédelmi kvóták ellenére továbbra is atomenergiában látják a megoldást.

A reaktorok rekonstrukciója ellenére Párizs továbbra is vésztervvel készül az energiaválság kicsúcsosodására. A legrosszabb forgatókönyv esetén rotációs rendszerben, városnegyedenként 2 órára lekapcsolhatják az áramot a francia háztartásokban. Emmanuel Macron elnök azonban mindent megtesz azért, hogy ne legyen szükség a korlátozó intézkedések bevezetésére. Alapvetően minden francia állampolgárt arra ösztönöz, hogy spóroljon a fogyasztással.

A francia elnök hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kölcsönös energetikai szolidaritást vállalnak Németországgal. Olaf Scholzzal való videókonferenciáján arról egyeztek meg, hogy Franciaország növeli a gázszállításait Németországnak, amely cserébe elektromos áramot szolgáltat, amennyiben az energiaválság miatt arra szükség lenne télen.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban