Na hlavný obsah

Mekkora egység uralkodik az Európai Unióban?

Míg az Európai Unió tagállamainak szakminiszterei a szankciós politikáról egyeztetnek Prágában, addig Brüsszel sem tétlenkedik, az energiapiac átfogó reformján dolgoznak.  

Mekkora egység uralkodik az Európai Unióban?
Foto: Reuters

Európában most minden szem Prágára szegeződik, hiszen az unió soros elnöki tisztségét betöltő állam fővárosában az EU összehangolt szankciós politikájának soros következő intézkedései vannak terítéken. Szlovákiát közvetlenül a védelmi tárcavezetők egyeztetései érintik, hiszen ezek fő témája az ukrán hadsereg magas szintű kiképzési missziójának létrehozásáról szól, amely központja Szlovákia lehet.

Eközben az Európai Bizottság az energiapiac átfogó reformján dolgozik. A Cseh Köztársaság az EU energia tanácsának lehető leggyorsabban történő, rendkívüli összehívását kezdeményezte, hogy minél hamarabb megoldást találjanak az egekbe szökő energiaárak problémájára egy közös, európai uniós gázársapkával. Júliusban még csak egy-két tagállam támogatta a kezdeményezést, de az áremelkedés ütemét látva egyre több ország vezetése véli úgy, hogy megoldást kell találni a helyzetre.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban