Na hlavný obsah

Két éven belül Szlovákia lehet Európa vezető atomenergia-termelő országa

A Szlovák Villamos Művek második szakaszban dönt a mohi atomerőmű harmadik blokkjáról, melynek révén Szlovákia akár ugyanannyi atomenergiát termelhet, mint az e téren élen járó Franciaország.

Két éven belül Szlovákia lehet Európa vezető atomenergia-termelő országa
Foto: TASR

A nukleáris felügyelet csütörtökön megerősítette, hogy elfogadta a javaslatot, így az új blokk lényegében zöld utat kapott – írja az ujszo.com. Az építkezés eddig közel hatmilliárd euróba került, a projekt a további pénzügyi forrásokat az egyre dráguló villamos energia révén pótolhatja.

Első körben tesztelésekre kell számítani a Léva melletti atomerőműben, később azonban beindulhat a termelés. Az ország villamos energiájának 55 százalékát az atomenergia adja, az új blokkal az arány több mint kétharmadra emelkedik.

Korábbi hír, hogy az ukrán elnök szerint a zaporozzsjai atomerőmű orosz megszállása nukleáris katasztrófával fenyeget. Volodimir Zelenszkij sürgette, hogy a nukleáris létesítmény kerüljön vissza ukrán ellenőrzés alá, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek pedig biztosítani kell a bejutást az atomerőműbe.

(karpatinfo.net)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban