Na hlavný obsah

Lopott ukrán gabonával kereskedhet Oroszország

Feltételezhetően a megszállt területekről származó gabonaszállítmányt kapcsoltak le Libanonban.

Lopott ukrán gabonával kereskedhet Oroszország
Foto: TASR

Még júniusban röppent fel a hír, hogy az Ukrán hatóságok Oroszország által korábban ellopott gabona után nyomoznak. Ukrajna arra kérte Törökországot, hogy segítsen kivizsgálni három orosz zászló alatt közlekedő hajó ügyét, amelyek valószínűleg megszállt területekről szállítottak ukrán gabonát.

Ugyanakkor sosem látott részletességű beszámolót készítettek arról, hogy pontosan hova megy az oroszok által ellopott gabona.

A levélben, amely a Reutershez eljutott, az áll, hogy a hajók áprilisban és májusban a Krím fő gabonatermináljából, Szevasztopolból indultak útra és sürgetik Ankarát, hogy szerezzen be dokumentumokat a rakományukról és a török kikötőkbe való érkezésükről.

Hajózási adatbázisok szerint mindhárom hajó a nyugati szankciók által sújtott orosz állami tulajdonú United Shipbuilding Corporation nevű vállalat leányvállalatának tulajdonában van. Ha bebizonyosodna, hogy a cég gabonát szállított a nemrégiben megszállt ukrán területről, az újabb bizonyítékot szolgáltatna az orosz állami tulajdonban lévő vállalatok részvételére a Kijev szerint lopott áruk exportjában.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban