Na hlavný obsah

Mit jelent Lavrov elégedett mosolya a magyar külügyminiszterrel való találkozása során?

Magyarország hintapolitikája: 700 millió köbméter gázt kértek Oroszországtól, miközben megszavazták az összes uniós szankciót a háborús agresszor ellen.

Mit jelent Lavrov elégedett mosolya a magyar külügyminiszterrel való találkozása során?
Foto: TASR/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

Magyarország az európai uniós szankciós politika folyamatos fokozása ellenére tárgyal az orosz felekkel. Ennek ékes példája, hogy a magyar külügyminiszter Szijjártó Péter Moszkvába utazott a múlt hét második felében , hogy tárgyalásokat folytasson orosz kollegájával Szergej Lavrovval 700 millió köbméter többletgáz vásárlásáról. Az orosz fél úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálják a magyar kérelmet, majd ők is kérnek valamit.

A magyar kormány által képviselt külön utas megnyilvánulások rést ütnek az unió pajzsán, mivel általános vélemény az, hogy energetikai ügyekben a tagországoknak közös fellépésre lenne szükség. Ez a megállapodás gyengíti az unió döntéshozói pozícióját az energetikai válságban és egyre inkább mérvadóbb lesz Moszkva nyomás gyakorlása. Erről ad tanúbizonyságot Lavrov széles mosolya a sajtófelvételeken. A képeken látható mosoly arról árulkodik, hogy a háborús agresszor oroszok számára siker ez a találkozó, ahol a saját maguk pozíciója erősödik meg a gyenge lábakon álló Unióval szemben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban