Na hlavný obsah

Állítólag ukrán drónok próbáltak meg kárt okozni a zaporizzsjai atomerőműben

A reaktorblokkok nem sérültek meg, a létesítmény rendben tovább üzemel.

Állítólag ukrán drónok próbáltak meg kárt okozni a zaporizzsjai atomerőműben
Zaporizzsjai atomerőmű Foto: TASR

Ezt Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye oroszbarát katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagja közölte szerdai Telegram-bejegyzésében.

Bár a hírt több hazai portál is átvette a valóságtartalma egyelőre megkérdőjelezhető. A RIA Novosztyi szerint pár nappal ezelőtt több – egyes források szerint legalább 11 – orosz katona meghalt és vagy megsebesült egy korábbi támadásban, amit a RIA orosz állami hírügynökség szerint szintén drónnalé hajtottak végre. Valószínűleg egy kisméretű drónnal szállított aknavető lövedékkel. Ez utóbbi hír is leginkább orosz forrásokból gazdálkodó oldalakon terjed, de az index.hu is átvette, ennek ellenére valóságtartalma szintén óvatosan kezelendő.

Enerhodar polgármestere, Dmitro Orlov közösségi oldalán arról számolt be, hogy több orosz katonát „sürgősen a városi kórházba szállítotrak különböző súlyosságú sérüléssel. Néhányan kórházba kerültek, egy pedig az intenzív osztályon fekszik”.

A mai hírt a Reuters hírügynökség is átvette, de sem megerősíteni sem megcáfolni nem tudta a támadás. Vlagyimir Rogov egy képsorozatot is készített a drónok maradványairól, amiket Telegram csatornáján osztott meg.

A képek elemzése alapján nagy a valószínűsége, hogy lengyel WARMATE öngyilkos drónok maradványai láthatók. A WARMATE nagy precizitású maximum 3000 méteres hatótávolságú, 1,4 kilogrammos robbanófejjel ellátott harceszköz. Ukrajna legalább húsz ilyen drónnal rendelkezik, amiket az elmúlt időszakban kaphatott kézhez.

Ez utóbbi következtetésre jutott a Ukraine Weapons Tracker nevű twitter oldal is. Az Ukraine Weapons Tracker a háború megkezdése óta képek, videófelvételek és geolókáció alapján azonosít be fegyverroncsokat, ami sokat segít a háborúzó felek veszteségeinek valós felmérésében.

Az orosz hírek 3 drón becsapódását említik, de a helyszínen készült felvételek sem a becsapódások helyét, sem az okozott kárt nem rögzítik. Tehát egyelőre az sem kizárt, hogy más helyszínről lettek odaszállítva a maradványok.

Másrészt egyes források szerint az orosz hadsereg az atomerőmű egyes számú turbinacsatornáját lőszer és robbanóanyag raktárnak használja. Ezt az információt bár ukrán források megerősítik, viszont független csatornák egyelőre nem erősítették meg a hír valóságtartalmát.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban