Na hlavný obsah

Ezrek vonultak utcára Budapesten a Kata-törvény módosítása ellen

A Momentum elnöke arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást.

Ezrek vonultak utcára Budapesten a Kata-törvény módosítása ellen
Foto: 444.hu

A kata-törvény módosítása ellen tüntettek a Momentum szervezésében Budapesten szerda este. Gelencsér Ferenc, a párt elnöke a tüntetésen bejelentette, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik a módosítások eltörlése érdekében.

Már kedden is több ezer ember demonstrált a fővárosban a jogszabály elfogadása előtt, közben és után. Aznap több százan állítottak blokádot a Margit hídon és az Erzsébet hídon is, akadályozva a közlekedést.

Hétfőről keddre, alig 24 óra alatt ment át az a módosító az Országgyűlésen a több mint 400 ezer magyar állampolgár megélhetését nehezítő tövénymódosítás, aminek lgfontosabb pontja, hogy a katázó egyéni vállalkozóknak szeptember 1-től nem lehetnek céges ügyfelei.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a demonstrálók kedden már elfoglalták a Margit hidat is, és egy ideig az Erzsébet híd forgalmát is akadályozták. Már ott is több száz rendőr intézkedett. Szerdára viszont már a Momentum Mozgalom hirdetett megmozdulást a Parlamentnél. Itt rövid idő alatt körülbelül 2000 fős tömeg gyűlt össze.

A szerdai momentumos tüntetést Bedő Dávid országgyűlési képviselő konferálta fel. Egy ételfutár levelét olvasta be, aki nem mert színpadra állni, mert attól tartott, veszélybe kerülne a munkája. Ezt követően felszólalt még Tompa Andrea író, Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője, Para-Kovács Imre újságíró, Szabó-Szontágh Luca, improvizációs színész és tréner, legvégül Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke állt a színpadra, és ellenállásra buzdított. Miczura Mónika énekesnő elénekelte a cigányhimnuszként is ismert, Zöld az erdő, zöld a hegy is kezdetű dalt, majd alig ért véget a tüntetés, néhány száz ember azonnal megindult a Nyugati tér felé.

A felüljárót váratlanul egy 200 fős csoport torlaszolta el, ők a Parlament előli tüntetésről váltak le. A rendőrök 8 óra tájékában megkezdték kiszorítani a felüljárót elfoglaló csoportot, de a tömeg nagyobb része, a Nyugati térről eközben megindult az Oktogon felé, ahol rövid idő 1500 ember tömörült össze. Itt leálltak és elállták a forgalmat, aztán némi várakozás után a tömeg hirtelen megindul a Lendvay utcai Fidesz székház irányába, ahova végül mintegy 500-600 tüntető érkezett meg, hogy egy darabig a kiérkezett rohamrendőrökkel szemezzen, a hangulat bár feszültebb volt, de nem történt atrocitás.

A Lendvay utca irányába indulók másik fele, mindeközben a Deák tér felé indult ahol már egy újabb rendőrsorfal várta a demonstrálókat, végül este kilenc felé az Oktogonál tömörült össze a több helyszínről is meginduló tüntetők tömege. A 444.hu riportere szerint bár nagy volt a jövés menés a városban, a tömeg végül nem, hogy apadt volna, inkább duzzadni látszott az esti órákban.

Este tíz óra magasságában ez a tömeg szépen lassan átvonult a Karmelita kolostor elé. Ahogy duzzadt a tömeg és a több lett a rohamrendőr kisebb összetűzésekre is sor került, de a tömeg, egészét tekintve továbbra is békés maradt. A rendőrök itt már jobbnak látták szétválasztani a tömeget, ami így kettészakadt, az egyik különálló csoport így végük a Dísz téren gyülekezett, itt sokáig kérdéses volt, vajon mi lesz a kimenetele a helyzetnek, miután a továbbra is főleg fiatalokból álló keménymag többszöri felszólításra sem volt hajlandó elhagyni a helyszínt.

Végezetül hajnali egy körül feloszlott a tüntetők legnagyobb rész, csupán egy 200 fős kitartóbb csoport akciózott egyet a Margit hídnál, lezárva annak forgalmát. A rendőrök aztán csak 1 óra után intézkedtek, és végül fél 2-re leterelték az útról a fiatalokat. Itt történt rendőri intézkedés a Kutyapárt elnökével Kovács Gergővel és Döme Zsuzsannával, a Kutyapárt másik politikusával, Ferencváros alpolgármesterével szemben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban