Na hlavný obsah

Putyin szerint a „kollektív Nyugat“ szította a háborút

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt csütörtökön jelentette ki az orosz parlament alsóházának frakcióvezetőivel folytatott megbeszélésen.

Putyin szerint a „kollektív Nyugat“ szította a háborút
Vlagyimir Putyin Foto: TASR

Az orosz elnök cinikus módon a most folyó háborún túl, amit még hivatalosan most is csak különleges katonai műveletként említ az orosz fél, a kelet-ukrajnai háború kirobbantásával is nyugatot hibáztatja. Holott már évek óta nyilvánvaló, hogy a szakadárok csak mellékszereplők voltak eddig is, Moszkva már akkor is reguláris egységeket „csempészett” Ukrajnába, proxy háborút folytat.

Putyin kifordított logikával az oroszbarát Viktor Janukovics elmozdítását úgy kéri számon a nyugaton, mintha egy orosz belterület elszakadását segítették volna, holott később Oroszország pont ezt tette a Donyecki és Luhanszki „Népköztársaságok” életre hívásával.

„A donbaszi emberek ellen elkövetett népirtás”pedig, amiről Putyin beszélt, tulajdonképpen az ő által kirobbantott háború következménye. Szembe állítva például a Csecsenföldön elkövetett „megtorlásokkal” kérdéseket vet fel, hogy Oroszországnak van-e joga szamon kérni Ukrajnán, hogy saját területeit próbálja visszaszerezni.

Putyin beszélt arról is, hogy Oroszország nem zárkózik el a béketárgyalásoktól, de „a Nyugatnak is meg kell értenie, hogy minél tovább húzódik ez a helyzet, annál nehezebb lesz neki megállapodásra jutnia velünk”.

(bumm.sk / mti / pátria)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban