Na hlavný obsah

Benzinhiány és csődveszély várható a magyarországi kutakon

Az autósokat arra kérik, hogy kezdjenek el spórolni az üzemanyaggal.

Benzinhiány és csődveszély várható a magyarországi kutakon
2022. december 6.-án megszűnt a tavaly óta hatályban lévő benzinárstop Magyarországon. Foto: MTI/Koszticsák Szilárd

A Népszava című lap napokban megjelent számában egy meg nem nevezett szakmai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy hetente 500-700 hazai üzemanyagtöltő állomáson fogyhat ki a benzin vagy a gázolaj. A készlethiányt korlátozásokkal és spórolással kívánják kiküszöbölni a töltőállomásokon. A legtöbb magyarországi benzinkúton 5 és 50 liter közötti üzemanyagot tankolhatnak a sofőrök a gépjárművekbe.

A benzinhiányt leginkább a benzinárstop néven elhíresült kormányrendelkezés okozza, amely hatóságilag szabályozza az üzemanyag literekénti árát. A piaci ár alatt adott benzin és gázolaj miatt az üzemanyagimportőrök számára semmi érdekük Magyarországon literenkénti 200 forint veszteséggel üzemanyagot értékesítenni.

Másik jelentős probléma az orosz-ukrán háború által okozott energiaválság, ami nem csak a tankolást érinti. Olaj ára az egekbe szökött, és semmi motivációi nincs arra, hogy kicsit tudatosan átgondolva használják fel ezeket az energiákat. Szervezetek és politikusok hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy ha van módjuk akkor tudatosan közlekedjenek, és kevesebb üzemanyagot használjanak fel.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban