Na hlavný obsah

Bajban a Komáromi Jókai Színház

Jelenleg mínusz 10 ezer euró van a színház számláján, a megye nem tud segíteni, a kulturális minisztérium pedig a Kisebbségi Kulturális Alaphoz küldte az intézmény vezetőit, a Kultminor viszont, ahogy az utóbbi időben néha megesik, most is késlekedik a kifizetésekkel.

Bajban a Komáromi Jókai Színház
A Komáromi Jókai Színház. Foto: TASR

Komáromi Jókai Színház túlélte a világjárványt, amikor két év alatt szinte egyáltalán nem tudtak játszani, a járvány idején mégis volt 12 bemutató. Most viszont kérdésessé vált a darabok finanszírozásan.

Gál Tamás igazgató egy az Új Szónak adott interjúban kitért a színház problémáira. Vezető váltás miatt a színház mellett működő alapítvánnyal ellehetetlenült az együttműködés. Ezért létrehozták az Artis Polgári Társulást, hogy átirányítsák a támogatásokat. De az egyik legfontosabb probléma a Kisebbségi Kulturális Alapot érintő újabb átrendezés és az azt követő működési zavarok miatt merült fel.

A Kulturális alap és kőszínházak közti ütközést abból fakad, hogy a Kultminor elsősorban a független társulatoknak van kitalálva, a megye viszont egy fillért sem adni az előadásokra, csupán a fűtést és épület fenntartását segítik, ami nem kevés, de előadások nélkül a színház csak egy üres kőépület.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban