Na hlavný obsah

Megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban

Megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban, miután a legfelsőbb bíróság felülbírálta a fél évszázados „Roe v Wade” néven elhíresült bírósági precedenst.

Megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban
Foto: TASZR

Alkotmányos védelem nélkül a jövőben az egyes államok hatáskörébe kerülnek az abortuszra vonatkozó törvények. Ez akár az abortusz teljes betiltásához bizonyos tagállamokban. Az USA 22, republikánus vezetésű tagállamában azonnal abortusztilalom léphet életbe.

A republikánusok által benyújtott és május közepén elsöprő többséggel elfogadott törvényjavaslat a texasi abortuszellenes törvény mintájára készült, amely lehetővé teszi, hogy bárki beperelje az abortuszszolgáltatókat.

A képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi kijelentette, „a radikális Legfelsőbb Bíróság kifilézi az amerikaiak jogait, veszélyezteti egészségüket, biztonságukat. De a kongresszus lépni fog a szélsőségesség ellen, hogy megvédje az amerikaiakat.”

A döntést követően egymást érik a hírességek nyilatkozatai, amelyekben elítélik a bíróság döntését. A hétvégén New Yorkban utcai megmozdulást tartottak is az abortuszpárti tiltakozók. Megmozdulásokra került sor többek között Philadelphiában, Seattle városában, valamint a Colorado államban Denverben. Arizona törvényhozóit pedig gyakorlatilag „túszul ejtették” a tüntetők a törvényhozás épületében, Phoenix városában.

Az amerikai konzervatív jobbkanyart követően Emmanuel Macron francia elnök pártjához tartozó képviselők egy csoportja törvényjavaslatot nyújt be ami szerint az alkotmányba foglalnák az abortuszhoz való jogot.

Az ügyben Macron is megszólalt, aki szerint a nők szabadságjogait ássa alá az amerikai legfelsőbb bíróság döntése. „Az abortusz minden nő alapvető joga. Meg kell védeni.”

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban