Na hlavný obsah

Szlovákiában minden negyedik ember hiszi el az újságban olvasottakat

Reuters Intézet médiatrendekről való kutatása szerint Szlovákiában 26 százalékos a sajtó bizalmi indexe, amivel sereghajtó a felmérésben.

Szlovákiában minden negyedik ember hiszi el az újságban olvasottakat
Foto: pexels.com

Sokan kifejezetten kerülik a híreket, az eléjük tálalt információk hitelességét pedig megkérdőjelezik. Sarkítva és nagyvonalakban erről tanúskodik az oxfordi egyetemen működő Reuters Intézet éves jelentése a médiatrendekről, amely egyben 46 országra kiterjedő felmérés is a sajtóba vetett bizalom mértékéről.

A felmérés szerint sokkal kisebb a bizalom média tartalmai iránt mint valaha. Ez köszönhető annak, hogy teljesen megváltoztak a tartalomfogyasztási szokások. A hírek elsődleges tere mára az internet lett, ahol állandó probléma, hogy a hiteles információközlésnek keresztbe tesznek a dezinformációs források. Az álhírek ártalmasságát a koronavírus-világjárványnak és az orosz-ukrán háborúnak köszönhetően tapasztalta meg az emberiség nagy része az elmúlt két évben.

A világban zajló történések az egyik magyarázat arra, hogy az emberek tömegével menekül a hírek elől. Sokan pszichikailag rosszul viselik az információáradatot, és elszeretnék kerülni azokat a konfliktusokat amiket hírek és a különböző sarkos vélemények generálnak.

A negatív trendek nagyon jól megfigyelhetőek Szlovákiában, ahol 26 százalékon áll a sajtó bizalmi indexe, amivel az Egyesült Államokkal közösen a lista utolsó helyén kullognak. Csaknem minden második megkérdezett érdektelen a hírek iránt, és csak legfeljebb minden negyedik ad hitelt a sajtónak.

A válaszadók 16 százaléka gondolja, hogy a sajtótermékek függetlenek a politikától, és csak 15 százaléknyian gondolják azt, hogy a gazdasági szereplők befolyásolják a tartalmat. A magas bizalmatlanság annak is betudható, hogy a szlovák politikai élet néhány szereplőinek a retorikájában elengedhetetlen a sajtó folyamatos támadása és az újságírói munka kriminalizálása.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban