Na hlavný obsah

Télen kifogyhat Európa a gáztartalékaiból, ha az oroszok továbbra is korlátozzák a szállítást

A Wood Mackenzie Ltd. kutatóintézet szerint Európa a tél közepére kifuthat földgáztartalékaiból, ha Oroszország teljesen leállítja gázexportját az Északi Áramlat 1. vezetéken.

Télen kifogyhat Európa a gáztartalékaiból,  ha az oroszok továbbra is korlátozzák a szállítást
Foto: tasr

A gondot az okozza, hogy enélkül a forrás nélkül nem lehet kellő tartalékkal feltölteni az európai gáztárolókat a tél kezdete előtt. A Gazprom PJSC korábbi már 40 százalékára csökkentette a szállításait az északi áramlaton.

A vállalat akkor arra hivatkozott, hogy a Siemens gyártmányú turbinák karbantartása miatt csökkent a szállítási kapacitás. A német kormány azonban úgy látja, hogy ez csupán politikai nyomásgyakorlás, hogy eltántorítsák Németországot Ukrajna támogatásától az orosz-ukrán háborúban.

A kutatóintézet szakértőinek kalkulációja szerint a szállítás teljes leállítása esetén az európai tárolókat csak 59 százalékban lehetne feltölteni a fűtési időszak kezdetére.

Amennyiben a gázexportőr továbbra is 40 százalékon tartják a gázexportot az északi áramlaton át, akkor ez az arány felmehet 67 százalékra, ebben az esetben nem a tél közepére, hanem a fűtési időszak végére futna ki gáztartalékából Nyugat-Európa.

(Bloomberg/24.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban