Na hlavný obsah

Látogatóban Szabó László galántai szobrász műhelyében

Szabó László készítette a 2007-ben felavatott Hejcei szlovák katonai repülőgép szerencsétlenség emlékművét Hejce község központjában.

Nemrég látogatást tettünk (2022 tavaszán) Szabó László galántai szobrásznál, pontosabban műhelyében, a 4D Gallery-ben. Ő alkotta a 2007-ben felavatott Hejcei szlovák katonai repülőgép szerencsétlenség emlékművét Hejce község központjában, amelyet a falu melletti Borsó-hegyen 2006 január 19-én lezuhant szlovák katonai repülőgép áldozatainak emlékére készített el.

A bronz főalak egy szárnyak nélküli, zuhanó angyalt jelképez, amelyet letarolt fák vesznek körül. Szabó László műhelyében készült Árpád fejedelem monumentális lovasszobra is, amelynek tervezője és megrendelője Lackfi János költő testvére, Oláh Mátyás László budapesti szobrászművész volt.

Szabó László azonban – noha a hejcei angyalként is emlegetett szoborművéért nemrég a magyar honvédségtől vehetett át egy kitüntetést – nem csak Magyarország felé dönget s nyitogat évek, évtizedek óta kapukat, Csehországban is komoly és elismert művészként tartják számon.

A riporter, Jakubecz László elsőként arra kérte Szabó Lászlót, mesélje el, hogy jött az életébe a szobrászat, minek és kinek hatására kezdett el ezzel foglalkozni, s egyáltalán, hogy volt –e olyan pont a fiatalkorában, ami után végleg a szobrászművészet mellett kötelezte el magát. Az interjú Szabó László műhelyében, a 4D Gallery-ben készült.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban