Na hlavný obsah

Az európai uniós tagállamok megállapodtak az olajembargóról

Megegyeztek az európai uniós tagállamok az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról. A csővezetéken érkező kőolajra egyelőre nem vonatkoznak szankciók.

Az európai uniós tagállamok megállapodtak az olajembargóról
Ursula von der Leyen, Joe Biden és Charles Michel Brüsszelben. A kép még 2021 nyarán készült. Foto: AP Photo/Patrick Semansky

27 eurós tagállam megállapodott az olajembargóról. Az EU ezzel a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében – jelentette be Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében a soron kívüli uniós csúcstalálkozón.

A zárónyilatkozat szerint a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki. Charles Michel tájékoztatása szerint az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára. Az orosz olaj kivitelének tilalma „hatalmas finanszírozási forrást vág el Moszkva hadigépezetétől“ – hangsúlyozta Charles Michel.

A New York Times szerint amellett, hogy a hatodik szankciós csomag az oroszokra kirótt eddig legnagyobb gazdasági büntetés, ez a legnagyobb áldozat amit Európa hozott a háború kitörése óta.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban