Na hlavný obsah

Zöldet kapott a parlamentben az állami bérlakások tervezete

A kormány előzetes jóslata, hogy 2023 végén már lesz lehetőségük az igénylőknek átvenni az első szociális lakásokat.

Zöldet kapott a parlamentben az állami bérlakások tervezete
Foto: TASR/Milan Kapusta

A jelenleg regnáló kormány egyik ígéreteként szerepelt a választások előtt a szociális lakások építése, ami két és fél év után realizálódott. Megszavazta a parlament az állami bérlakások építéséhez szükséges törvényi javaslatot. A tavaly óta már többször átírt törvényjavaslatot Štefan Holy (Sme rodina) miniszterelnok-helyettes most tudta olyan formában beterjeszteni, hogy a nemzeti tanácsban jelen lévő képviselők nagy része rábólintott.

Külföldi befektetők fogják végezni a munkálatokat, ami miatt a szlovákiai ingatlanfejlesztők jogosan érezhetik a diszkriminációt. A törvénytervezetben nincsenek lefektetve a feltételek, így a befektetői szemszögből is kilátástalanok a perspektívák.

A jelenlegi piaci helyzet is erősen befolyásolja az építkezések kivitelezését. Az ingatlanpiaci szereplők állandó panasza, hogy folyamatosan drágulnak az anyagok, vagy pedig, hogy nincs elegendő nyersanyag a házak felhúzásához. A jelenleg vágtázó ingatlanpiaci árakat nézve arra lehet számítani, hogy növekszik az a réteg, akik igényelni fogják a szociális bérlakásokat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban