Na hlavný obsah

Szlovákiában a Facebookon hatalmas teret kap az orosz propaganda és dezinformáció

Levélben hívták fel Mark Zuckerberg Facebook-alapító és tulajdonos figyelmét az amerikai kongresszus hírszerzési bizottságának képviselői arra, hogy Szlovákiában a Facebookon hatalmas teret kap az orosz propaganda.

Szlovákiában a Facebookon hatalmas teret kap az orosz propaganda és dezinformáció
Foto: The economist

Adam Schiff a bizottság demokrata elnöke és további négy demokrata párti képviselő levélben fordul a Szlovákiában (is) legnépszerűbb közösségi portál alapítójához. A képviselő hírszerzési információkra hivatkozva állítják, „azonosítható oroszpárti szereplők” évek óta aktívan tolják az orosz propagandát, most „óriási mennyiségű hazug vagy félrevezető információt terjesztenek az ukrajnai háborúról”. Konkrét példákat nem említenek.

Az orosz -ukrán háború megosztja Kelet-Európa lakosságát, márt több felmérés is született arról, hogy a szlovákiai, a szlovákiaimagyar, magyar emberek milyen eltérő módon vélekednek a háborúról. De ezen túl is régóta ismert tény, hogy az orosz titkosszolgálatok folyamatosan próbálják befolyásolni a közép-európai régió lakosságnak véleményét. Tevékenységüket Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban is kimutatták már.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban