Na hlavný obsah

Lengyelország fogja felügyelni a szlovák légteret

Lengyelország kész védeni a szlovák légteret, miután Szlovákia Mig-29 vadászgépeit állományon kívül helyezi, derült ki Jaroslav Naď védelmi miniszter és Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter mai egyeztetése után.

Lengyelország fogja felügyelni a szlovák légteret
Foto: TASR

Szlovákia és Lengyelország álláspontja az ukrajnai háborúról azonos, hangsúlyozta pénteken Jaroslav Naď védelmi miniszter a lengyel védelmi miniszterrel való tárgyalást követően.

„Abban egyeztünk meg, hogy továbbra is nagyon intenzíven fogunk segíteni Ukrajnának: politikai, gazdasági, humanitárius és katonai szinten is“ – mondta Naď, mivel szerinte Ukrajna ma nemcsak a saját területéért és szabadságáért harcol, hanem Európa jövőjéért is.

A tárgyalás főtémája Szlovákia légvédelme volt a MiG-29-es vadászgépek állományon kívül helyezése után.

„Néhányszor már tárgyaltunk Lengyelországgal erről, és nagyon örülök, hogy a lengyel miniszter megerősítette: rögtön azután ahogy a szükséges jogszabályi intézkedések elfogadásra kerülnek, amelyeken azonnal elkezdünk dolgozni, Lengyelország kész lesz felügyelni a légterünk biztonságát egészen addig, amíg az Egyesült Államokból rendelt új F-16-os vadászgépeink meg nem érkeznek“

– jelentette ki a szlovák védelmi miniszter.

Az első F-16-os gépek 2024-ben érkezhetnek meg Szlovákiába.

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter teljesen természetesnek nevezte a Lengyelország nyújtotta segítséget. A stratégiai kérdésekről elmondta, várhatóan a lengyel légierő a szlovák légteret elsősorban a lengyel katonai bázisokról kiindulva fogja felügyelni.

Naď rámutatott a jelenleg használt MiG-29-es vadászgépek komoly problémáira technikai, nemzetközi és védelmi szempontból, valamint az elérhető pilóták szempontjából is. Hozzátette viszont, hogy ha a szlovák légtér biztosítva lesz, készek a MiG-29-es gépeket továbbítani Ukrajnának.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban