Na hlavný obsah

A kisebbséget érintő kérdésekről egyeztetett a Szövetség és Vincze Lóránt

Péntek délelőtt a Szövetség székházában tartott sajtótájékoztatót Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő, amely témája a kisebbségvédelem volt. Vincze egyfajta brüsszeli helyzetjelentéssel érkezett Pozsonyba, amely elsősorban a szlovákiai magyarokat érintő legfontosabb kérdésekre koncentrált.

A kisebbséget érintő kérdésekről egyeztetett a Szövetség és Vincze Lóránt
Vincze Lóránt és Forró Krisztián a Szövetség pozsonyi székházában. Foto: Vincze Lóránt/Facebook

Vincze Lóránt még 2019-ben az erdélyi magyarságot képviselő RMDSZ színeiben szerzett európai parlamenti képviselői mandátumot. Mivel akkor az MKP egyetlen képviselőjelöltje sem jutott be az EP-be, Vincze ígéretet tett, a szlovákiai magyarságot is képviseli majd.

Vincze ez alkalommal a szlovákiai magyarokat érintő legfontosabb kérdések kapcsán történt változásokról számolt be, és elsősorban a Beneš-dekrétumok ügyét emelte ki.

Az EP-képviselő úgy véli, ez a téma koránt sem tekinthető lezártnak, sőt, az újonnan történt földelkobzások bizonyítják a Beneš-dekrétumok máig tartó jogfolytonosságát. Továbbá hozzátette, hogy elfogadhatatlannak tartja a kollektív bűnösség elvét, amelynek bizonyítottan máig tartós hatása van. Emiatt fontos, hogy Brüsszelben is pontos információkat kapjanak a kérdés kapcsán, mivel nagyon keveset tudnak róla.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke köszönetet mondott Vinczének az együttműködésért, valamint kiemelte, a Szövetség is érdekelt abban, hogy részese legyen a közös fellépésnek azokban az ügyekben, amelyek hátrányosan érintik a szlovákiai magyarságot.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban