Na hlavný obsah

Májustól megszűnnek a kórházakban a covid osztályok

A koronavírusos betegeket a standard kórházi osztályokon helyezik majd el. Ezzel párhuzamosan változnak az ingyenes PCR-vizsgálat feltételei is, és orvoslátogatáshoz sem lesz már szükségünk COVID tesztre.    

Májustól megszűnnek a kórházakban a covid osztályok
Foto: TASR

„Ezek a változások elsősorban a járványügyi helyzet folyamatos javulásának köszönhetőek, mind Szlovákiában, mind külföldön. A PCR-tesztek alapján 1125 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak szerdán Szlovákiában. A halálos áldozatok száma 6-tal nőtt. Jelenleg  859, igazoltan Covid-pozitív páciens igényel kórházi ellátást. Továbbra is jelentősen csökken a kórházban elhelyezett betegek száma, a jelenleg kórházi ápolásra szoruló 859 betegből 600-nak az elsődleges diagnózisa a COVID-19.” – mondta Matej Mišík, az Egészségügyi Elemző Intézet vezetője, hozzátéve, hogy a betegellátás menedzselése is kezelhető.

 A koronavírusos betegeket májustól a normál osztályokon látják majd el, tehát megszűnnek a külön a számukra kialakított covid osztályok. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter ezt annyiban pontosította, hogy ha a beteg elsődleges diagnózisa a covid, akkor a fertőző vagy tüdőosztályon helyezik el. Azokat a betegeket, akiket jelenleg átprofilizált ágyakban ápolnak, a kórházi kezelés végéig nem helyezik át.

Májustól a PCR tesztek csak a 60 év felettiek számára lesznek ingyenesek, illetve azoknak, akiknek az orvos javaslatára kell tesztet végezni. Az önköltségesek a tesztelést biztosító egyes cégeknél regisztrálhatnak majd.

 Az egészségügyi intézményekbe be lehet majd lépni a koronavírus elleni oltás igazolása, illetve teszt nélkül is. A reszpirátor viselése továbbra is kötelező marad. Ha egy egészségügyi szolgáltató mégis úgy dönt, hogy tesztet kér, magának kell gondoskodnia a tesztelésről az adott intézményben.

 A sürgősségi betegellátás során csak akkor tesztelik majd a betegeket, ha esetleg klinikai tüneteket mutatnak, vagy ha állapotuk a koronavírus gyanújára utal.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban