Na hlavný obsah

Sulík támogatná a gáz áfájának nullára történő csökkenését

A gazdasági miniszter arról tájékoztatott, hogy Szlovákiának egyelőre elegendő gázkészlete van, de a jövő évtől nagy gázáremelkedés veszélye áll fenn.

Sulík támogatná a gáz áfájának nullára történő csökkenését
Richard Sulík Foto: TASR

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kifejtette, a gazdasági minisztérium még nem tudja, hogy 2023. január 1-től mennyi lesz a gáz ára, de lépéseket kell tenni a háztartások ársokk elleni védelme érdekében. Richard Sulík el tudja képzelni, hogy nullára csökkentse a gázra kivetett adót. Meg akarja akadályozni, hogy a szlovákiai fogyasztók számára a gáz ára gyorsan emelkedjen, ami jövőre valószínűleg bekövetkezik. Leszögezte, nincs értelme hazudni a lakosoknak, a gáz ára magas lesz. A megoldási javaslatot szerinte nyár után fogják tudni bemutatni. 

“Ahogy már többször elmondtam, mindent megteszünk azért, hogy a gáz Szlovákiába jusson és elegendő legyen nemcsak a háztartások, hanem az ipar számára is, mivel a gáz szolgáltatástól függ több százezer munkahely. A gázellátási helyzet feszült, de Szlovákia számára egyelőre nem drámai. ”

– fogalmazott Richard Sulík.

Kifejtette, a következő számla a Gazprom orosz gázszolgáltató felé május 20-án esedékes. Addig még van idő kommunikálni a Gazprommal, hogy Szlovákiával ne történjen meg az, ami Bulgáriával vagy Lengyelországgal. 

Az SPP szlovák gázszolgáltató elnökhelyettese, Richard Prokypčák elmondta, hogy a cseppfolyósított gázt szállító új tartályhajó a Földközi-tengeren van, és rakománya Szlovákiába tart. Megerősítette, hogy a Gazprom gázszállításai a szokásos módon folytatódnak.

„A Gazprom ígérete elegendő időt biztosít a gáz rubelben történő kifizetésével kapcsolatos kérdések rendezésére. Nem becsüljük alá ezt a helyzetet. Különböző forgatókönyvek vannak, és intenzíven kommunikálunk más gázszolgáltatókkal“

– mondta el Richard Prokypčák.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban