Na hlavný obsah

Az élelmiszertermelők rendkívüli támogatást kérnek a kormánytól az áremelkedés csökkentésére

Az államtól és az Európai Uniótól egyaránt több pénzt szeretnének az alapanyagárak emelkedésének ellensúlyozására, valamint ismét kérik a védett energiafogyasztók kategóriába való besorolást.

Az élelmiszertermelők rendkívüli támogatást kérnek a kormánytól az áremelkedés csökkentésére
Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter látogatása a gútai malomban. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Közép-Európában az ukrajnai háború miatt is élelmiszerválság fenyeget. A szlovák élelmiszer kamara elnöke, Daniel Poturnay arra figyelmeztet, hogy az élelmiszer-alapanyagok bemeneti árai óriásit emelkedtek. 

“A kukorica ára a két évvel ezelőtti tonnánkénti 150 euróról 350 euróra emelkedett, a repce esetében a tavalyi 360 euróhoz képest 900, de akár 1000 euró is lehet tonnánként az ár. A búza ára 145-ről 290 euróra emelkedett”

– fejtette ki a kamara elnöke.

Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszerkamara elnöke szerint a válság azt eredményezheti, hogy Szlovákiának még kevésbé lesz konkurenciaképes. Hangsúlyozta, már most nagy mennyiségben importálunk élelmiszert, januárban például 452 millió euró értékű import érkezett az országba külföldről. 

Az Európai Bizottság az agrárszektor megsegítésére félmilliárd eurót különített el, ebből Szlovákiába 5 millió 200 ezer euró érkezik. Samuel Vlčan (OľaNO-jelölt), a mezőgazdasági tárca vezetője azt állítja, további 10 milliót az állami költségvetésből terveznek elkülöníteni.

“Összességében 15 millió 700 ezer euróról beszélhetünk, amelyet rendkívüli segítségként tudunk az agárélelmiszer-szektorban felhasználni”

– mondta a mezőgazdasági miniszter.

A szaktárca ezen kívül további segítségnyújtást tervez. Elsősorban a magas energiaárak kifizetésére kaphatnának az élelmiszertermelők 8 millió eurót a közeljövőben. A tárcavezető bízik benne, hogy a nyár elején jóváhagyja a kormány és a parlament a segélycsomagot.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban