Na hlavný obsah

Oroszország nem szállít gázt Lengyelországba és Bulgáriába

Moszkva leállította a szállítmányokat, ugyanis mindkét ország elutasította, hogy rubelben fizessen a nyersanyagért. A szakértők ennek kapcsán arra figyelmeztetnek, hogy Szófiához viszonyítva Varsó jobb helyzetben van.

Oroszország nem szállít gázt Lengyelországba és Bulgáriába
Foto: TASR/AP

„Nem hajlandóak rubelben fizetni? Ebben az esetben nem szállítunk gázt“ – röviden valahogy így foglalhatnánk össze az orosz Gazprom vállalat közleményét, amelyen bejelentették, hogy leállítják a Lengyelországba és Bulgáriába tartó nyersanyagszállítmányokat. Mateusz Morawiecki, a lengyel kormányfő arról számolt be, hogy az ország egy ideje már készült az orosz gázról való leválásra, így a fogyasztók egyáltalán nincsenek veszélyben, továbbá hozzátette, a vállalattal 1996-ban kötött eredeti szerződést egyébként sem tervezték jövőre meghosszabbítani.

„Lengyelország jelezte, hogy a raktáraik tele vannak, valamint kapcsolatban állnak Németországgal, Litvániával, Szlovákiával és Csehországgal is. Várhatóan őszre elkészül a Norvégiából induló gázvezeték is“

– mutatott rá Irena Jenčová, az EurActiv portál munkatársa.

Bulgáriában azonban közel sem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis az ország jelentős mértékben függ az orosz gáztól, hiszen a nyersanyagszállítmány 90 százaléka onnan érkezik. Emiatt a legtöbb országhoz képest jóval mérsékeltebben bírálták Oroszországot a háborús cselekedeteikért. A csapok elzárását azonban Szófiának sem sikerült elkerülnie.

„Jelenleg Oroszország pénzügyi szempontból nem áll olyan rosszul, továbbra is jelentős tartalékokkal rendelkeznek, így a Lengyelországból és Bulgáriából ékező kifizetések hiánya nem mér majd jelentősebb csapást a gazdaságra. Ebből a lépésből azonban egyértelműen látszik, hogy Oroszország a külpolitika befolyásolására használja majd a gáz“

– véli David Stulík elemző.

Szlovákia körülbelül 85 százalékban függ az Oroszországból érkező gáztól, azonban Eduard Heger kormányfő szerint az ország felkészült a szállítmányok esetleges leállítására. „Oroszország nem fogja tönkretenni a nyugati egységet“ – mondta Heger, aki szerint ez a döntés „megbízhatatlan partnerré“ tette Oroszországot.

A kormányfő arról is szót ejtett, hogy a korábbi egyesség értelmében Szlovákia továbbra is euróban fizet majd a szállítmányokért. Az Európai Unió legtöbb tagállamának vezetője Hegerhez hasonlóan nyilatkozott a kérdés kapcsán. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az Európai Unió rendelkezik válságtervvel, valamint hozzátette, Brüsszel és a tagállamok közösen reagálnak majd Moszkva lépésére.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban