Na hlavný obsah

Fico megjelent a pozsonyi rendőrségen, de nem volt hajlandó vallomást tenni

Az ügyvédje azzal indokolta a döntését, hogy Fico nem értette az Alkony ügyben ellene felhozott vádakat, így a nyomozóktól először magyarázatot vár.

Fico megjelent a pozsonyi rendőrségen, de nem volt hajlandó vallomást tenni
Foto: TASR/Martin Baumann

Robert Fico, a Smer-SD elnöke, korábbi háromszoros miniszterelnök kedd délelőtt jelent meg az Országos Rendőr-főkapitányságon. Az egykori kormányfő azonban megtagadta a vallomástételt. David Lindtner, Fico jogi képviselője azzal indokolta a volt kormányfő döntését, hogy Fico képtelen értelmezni az ellene felhozott vádakat.  

„Mert a határozat tartalmából nem olvashatóak ki egyértelműen a vádak, így az Európai Parlament és Tanács 2012/13 számú irányelvére hivatkozva, amely a büntetőeljárás során a tájékoztatáshoz való joghoz kapcsolódik, további információkat kértünk a vád kapcsán, ezeket azonban eddig nem kaptuk meg, vagyis nem magyarázták el a határozat tartalmát úgy, hogy meg is értsük azt“

– állította Lindtner, majd hozzátette, amennyiben kézhez kapják az említett információkat, Fico kész együttműködni a hatóságokkal.

A Smer-SD elnöke, akit többek között hivatali jogkörrel való visszaéléssel vádolnak, a vádak kapcsán nem kívánt nyilatkozni.

„Majd megtudják a sajtótájékoztatón, igazán szórakoztató lesz, showt akartak, meg is kapják“

– mondta Fico.

A sajtótájékoztatón Fico elsősorban az üggyel megbízott nyomozót, Jaroslava Vereščákát, valamint Miroslav Mazúch bírót kritizálta, de hangot adott Zuzana Čaputová köztársasági elnök reakciójával kapcsolatos kifogásainak is. A Smer-SD elnöke azt állítja, a kihallgatás 10 percig tartott.

„Mi olvastuk előröl, hátulról, de nem látjuk át, egyszerűen képtelenek vagyunk megérteni a határozat tartalmát, így azt se tudom, hogy mivel kellene védekeznem. Esetleg az ellen, hogy kormányfő voltam? Talán amiatt, hogy mikor és kit jelöltem ki bizonyos pozíciókba? Vagy Kiska és Matovič adócsalása ellen?“

– hangoztatta a határozat kapcsán Fico.

A volt kormányfő saját elmondása szerint számol azzal az eshetőséggel, hogy a parlament csütörtökön rábólint az őrizetbe vételére vonatkozó kérelemre, így jelenleg azon dolgozik, hogy a Smer-SD a távollétében is gördülékenyen működjön. A Smer-SD elnöke a hét folyamán munkaügyben Brüsszelbe utazott volna, kedden azonban azt is bejelentette, hogy Szlovákiában marad, mivel jelen szeretne lenni a parlament azon ülésén, amikor az ellenzék ismét Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltásával próbálkozik majd.

Fico kijelentéseire azóta Zuzana Čaputová is reagált. Az államfő a közösségi oldalán azt írta, Ficonak minden jogi eszköz a rendelkezésére áll, hogy védekezzen, a politikai támadásait pedig elutasítja.

Robert Fico mellett kedden Norbert Bödör, a nyitrai oligarcha és Vasil Špirko is az Országos Rendőr-főkapitányságon tartózkodott. Bödör körülbelül 10 percig maradt a helyszínen, az ügyvédje Michal Mandzák pedig azt állította, ügyfele nem kihallgatáson vett részt.

„Több ügyben is vizsgálat zajlik a mai napon. A Bödörrel kapcsolatos eljárásról nem szeretnék nyilatkozni“

– mondta Mandzák.

Vasil Špirko, a Speciális Ügyészség ügyésze Marek Para jogász ügye miatt érkezett az Országos Rendőr-főkapitányságra. Para jelenleg szabadlábon védekezik, az ügyész azonban fellebbezést nyújtott be, amely kapcsán a Legfelsőbb Bíróság dönt majd május 2-án.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban