Na hlavný obsah

Az ENSZ főtitkárral találkozott az orosz külügyminiszter

Az ENSZ kész mozgósítani az emberi és logisztikai erőforrásait, hogy életeket mentsen Mariupol városában - ezt Antonio Gutteres, az ENSZ főtitkára erősítette meg azt követően, hogy Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott.

Az ENSZ főtitkárral találkozott az orosz külügyminiszter
Foto: TASR/AP/Pool Photo/Maxim Shipenkov

Antonio Gutteres, az ENSZ főtitkára elsősorban az Egyesült Nemzetek Szervezete és a Vöröskereszt együttműködését szorgalmazta, de arra is rámutatott, hogy az orosz és az ukrán hadsereg sem zárkózhat el teljes mértékben egymástól, ha segíteni akarnak a Mariupolban rekedt civileken, akik el szeretnék hagyni a várost. Továbbá azt hangsúlyozta, hogy Ukrajnában biztonságos humanitárius folyosókat kell létrehozni, amelyeket mindkét fél tiszteletben tart majd. Ennek kapcsán rámutatott, hogy Mariupolban hosszabb ideig nem sikerült működő humanitárius folyosókat létrehozni, emiatt pedig az orosz és az ukrán oldal kölcsönösen egymást hibáztatja.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Gutteres már Moszkvába érkezés előtt is rendkívül jól informált volt az orosz „különleges katonai hadművelet“ kapcsán, amely Ukrajnában zajlik. Lavrov megerősítette, hogy a tárgyalásuk középpontjában az Ukrajnába érkező humanitárius segélyszállítmányok álltak.

A Sky News értesülései szerint az orosz külügyminiszter „veszélyes ébresztőnek“ nevezte a konfliktust, és arról is említést tett, hogy az ENSZ az értesüléseik szerint meg sem próbált közbeavatkozni a Dombaszban zajló állítólagos bűncselekmények ellen.

Gutteres erre csupán annyit válaszolt, hogy Oroszország több dolgot is „igazságtalanságnak“ nevez, azonban „az efféle igazságtalanságok megoldására különféle alternatívák léteznek“. Valamint megjegyezte, hogy az ukrán katonák nem tartózkodnak Oroszországban. Az AFP ügynökség értesülései szerint Gutteres azt is kiemelte, hogy az oroszok esetleges háborús bűntetteit minél hamarabb ki kell vizsgálni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban