Na hlavný obsah

Újabb vizsgálat indul a brit miniszterelnök ellen

Az ellenzék azt állítja, Johnson tudatosan igyekezett félrevezetni a parlamentet, amikor azt állította, az estélyeken munkaügyben találkoztak.

Újabb vizsgálat indul a brit miniszterelnök ellen
Foto: TASR/AP

Boris Johnson az első olyan brit miniszterelnök a történelemben, aki ellen a parlament belső bizottsága a képviselők szándékos félrevezetése miatt indít vizsgálatot. Bár először úgy tűnt, a munkáspárt javaslatát nem támogatja majd elég konzervatív képviselő, végül senki nem tiltakozott. A szakértők szerint ellenkező esetében az ellenzék azzal gyanúsított volna egyes képviselőket, hogy fedezni próbálják Johnsont.

Michael Ellis konzervatív párti tisztségviselő arról számolt be, hogy a párt vezetése nem látta el egyértelmű utasításokkal a képviselőket azzal kapcsolatban, hogyan kellene szavazniuk. A miniszterelnök korábban többször is azt állította, a képviselők mindig szabad kezet kapnak, hogy saját belátásuk és értékrendjük szerint döntsenek. A módosító indítványt, amely célja a szavazás elnapolása lett volna, a kormány végül visszavonta, mivel meg vannak győződve róla, hogy a bizottság vizsgálata nem befolyásolja majd a rendőrségi nyomozást.

A bizottság jelentést készít, amelyben egyértelműen állást foglalnak majd a kérdést kapcsán, hogy Johnson szándékosan vezette -e félre a parlamentet. A döntés meghozatalában a bizottság segítségére lesz több mint 300 fotó és videó a szóba forgó estélyekről. Amennyiben a vád bizonyítást nyer, a bizottság elrendelheti, hogy Johson kérjen elnézést az alsóháztól, vagy akár ki is zárhatják a parlamentből. A brit kormány által érvényben tartott magatartási szabályok azonban egyértelműen elvárják minden olyan kormánytag lemondását, aki félrevezette a parlamentet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban