Na hlavný obsah

Feljelentést tett az orvosok szakszervezete a Pozsonyi Egyetemi Kórházban keletkezett kár ügyében

A Szlovák Orvosszakszervezet 2,3 millió eurós kár miatt tett feljelentést. A kórház vezetősége számára készített független audit ugyanis rámutatott, bár a kórháznak megvoltak a pénzeszközei a törlesztőrészletek kifizetésére, az átutalások késtek és emelkedtek a kamatok.

Feljelentést tett az orvosok szakszervezete a Pozsonyi Egyetemi Kórházban keletkezett kár ügyében
A Pozsonyi Egyetemi Kórház Orvos Szakszervezeti Szövetségének (LOZ) elnöke Miroslav Mendel, az Orvosszövetség elnöke Peter Visolajský és Mário Mikulík a Kramáre Orvosi Szakszervezet képviseletében a LOZ sajtótájékoztatóján a Legfőbb Ügyészség Pozsonyi irodája előtt, 2022. április 22-én Foto: TASR

A Szlovák Orvosszakszervezet képviselői péntek délelőtt ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a főügyészségen a Pozsonyi Egyetemi Kórházban történtek miatt. A szakszervezet állítása szerint a kórház indokolatlanul nem fizette ki időben a szóban forgó törlesztőrészleteket. A keletkezett kárra a kórház vezetősége számára készült független audit mutatott rá, amelyből az is kiderült, hogy a 2020 és a 2021-es évek közötti időszakban többször is történt hasonló mulasztás.

„Annak ellenére késtek a fizetéssel, hogy a kiadást korábban már jóváhagyta a kórház vezetősége, a bankszámlán pedig a rendelkezésükre állt a törlesztőrészletek rendezéséhez szükséges összeg. A 3-4 napos késedelem következtében pedig emelkedtek a kamatok. Emiatt 2, 3 millió euró értékű kár keletkezett“

– mutatott rá Peter Visolajský, a szakszervezet elnöke.

Az ellenőrzést végző megbízott szerint a kórház pénzeszközeivel az akkori gazdasági igazgató, a pénzügyi osztály vezetője és a költségvetési osztály vezetője rendelkezett.

„Ezeket a törlesztőrészleteket a BFF Central Europe elnevezést viselő cég igazgatja és hajtja be“ – magyarázta Visolajský, aki arra is kitért, hogy a pénzügyminisztérium korábban már az egészségügyi tárca rendelkezésére bocsátotta a szükséges forrásokat, hogy megkezdjék a kórházak tartozásainak rendezését, az azonban továbbra sem történt meg.

Visolajský ennek kapcsán a működő DRG rendszer szükségességéről is szót ejtett:

„Követeljük, hogy a kórházaknak legalább a betegek ellátását térítsék meg“

– jelentette ki a szakszervezet elnöke.

Az egészségügyi tárca szóvivője Zuzana Eliášová elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a kórházak tehermentesítése esetében egy hosszadalmas folyamatról van szó, ám május és június környékén végre révbe érhet.

„Tekintettel a pénzügyi műveletek összetettségére, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy maga az ügy is rendkívül összetett, így a szakszervezet által nyújtott leegyszerűsített tájékoztatás nem minden részletében pontos“

– nyilatkozta Eliášová, majd hozzátette, a szaktárca figyelemmel kíséri a helyzetet és készek segítséget nyújtani az ügy kivizsgálásában is.

A Pozsonyi Egyetemi Kórház szóvivője, Petra Lániková szintén arról számolt be, hogy az intézmény kész együttműködni a hatóságokkal.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban