Na hlavný obsah

Fico kiadatása

Robert Ficonak, a Smer elnökének, parlamenti képviselőnek vádemelésre történő kiadatása bonyolultabb lehet, mint az első pillantásra tűnik. Nemcsak a parlamentnek, hanem a legfőbb ügyésznek is fontos szerepe van ebben.

Fico kiadatása
Foto: TASR

A koalíció szerint, ha a vádak Robert Fico ellen megingathatatlanok, le kell tartóztatni. A gondot az jeleneti, hogy mielőtt a bíróság döntene a nyomozók kéréséről, a képviselő kiadatásáról magának a parlamentnek kell döntenie. A plénumba ilyen kérelmet csakis a főügyész nyújthat be. Lukáš Kyselica OĽaNO-s képviselő bírálja ezt az eljárást, ugyanakkor jelenleg nem kerülhető ki. Kyselica azt mondta, ha indokolt a bebörtönzés, akkor azt a személyt egyszerűen le kell tartóztatni.

Bár Hamran István országos rendőrparancsnok már jelezte, hogy a nyomozók kérni fogják Fico bebörtönzését, ilyen javaslatot egyelőre nem tettek az asztalra. A főügyészség sem tett megerősítést ilyen irányban. Robert Fico azt mondta, készül arra, hogy becsukhatják. Úgy fogalmazott: ez teljesen hihetetlen lenne, hogy politikai munkáért valakit lényegében bűnösként kezelnek.

A vád szerint Fico, Kaliňák és Norbert Bödör tervezetten ültették be magas posztokba jelöltjeiket a rendőrségnél és a pénzügyi igazgatóságnál. A nyomozók szerint ezt követően a politikusok információkat szereztek és gyűjtöttek általuk az ellenzéki Igor Matovičról vagy Andrej Kiska volt államfőről. Jozef Lenč politológus, a Nagyszombati Szent Cirill és Metód Egyetem oktatója szerint körültekintésre van szükség, hogy senki ne kérdőjelezhesse meg a vizsgálatot és a jogállamiságot. Személy szerint úgy látja, hogyha a főügyész kérni fogja Fico lecsukatását, a parlament rábólint. Azt mondta, prejudikálható, hogy lesz olyan többség a parlamentben, amely lehetővé teszi Robert Fico vizsgálatba helyezését.

Az ellenzék ezt nem szavazná meg. Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli HLAS-SD vezetője azt mondta: Ebben az esetben nincs garantálva az igazságosság Szlovákiában. Egy olyan következő esetről lehet szó, amilyenből már számtalan volt, amely igazolja az eljárás törvénytelenségét.

Milan Vetrák OĽaNO-s képviselő, a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke úgy véli, hogy ha Ficot ki is adná a parlament és a bíróság helyben hagyná bebörtönzését, képviselői mandátumát nem veszítené el, mert még nincs jogerősen elítélve szándékos bűncselekményért. Ilyen esetben ugyanakkor más SMER-es képviselő ülne be Fico helyére a parlamentbe.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze csütörtökön indítványozta Maroš Žilinka főügyésznél, hogy adja hozzájárulását a Robert Fico parlamenti képviselő, volt miniszterelnök őrizetbe vételéhez szükséges kérvény beadásához – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Dalibor Skladan, a főügyészség szóvivője.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban