Na hlavný obsah

Egyszeri támogatás az állampolgároknak, magasabb adó a nagyvállalatoknak

Egyszeri anyagi támogatást kaphatnak az állampolgárok, és növekedhet a családok rendszeres anyagi támogatása. A kormány 100 gazdag vállalatra nagyobb adóterhet róna, így fedezné a létrejövő kiadásokat.

Egyszeri támogatás az állampolgároknak, magasabb adó a nagyvállalatoknak
Milan Krajniak munkaügyi miniszter az egyszeri anyagi támogatások bevezetéséről szóló sajtótájékoztatón, háttérben Eduard Heger miniszterelnök. Foto: TASR

A kormány idén 260 millió eurót szán az állampolgárok anyagi támogatására, jövőre pedig több mint egy milliárd eurót. Az anyagi támogatással a folyamatos áremelkedést szeretnék kompenzálni, derült ki Eduard Heger (OĽaNO) csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Az infláció elleni segítségnyújtás részeként egyszeri és rendszerszintű intézkedéseket mutatunk be. Egyszeri családi pótlékról van szó, és egyszeri segélyről azok számára, akiket leginkább veszélyeztet az infláció. Egyúttal növeljük az adóbónuszt“ – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az inflációval a következő években kell majd szembe nézni, ezért jövőre több mint egy milliárd eurót különítenek el a lakosok anyagi támogatására.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány elsősorban a gyermekes családok megsegítésén dolgozik.

„100 eurós egyszeri hozzájárulást kap minden családi pótlékra jogosult család“

– pontosított Krajniak.

A miniszter elmondása alapján egyszeri 100 eurós anyagi hozzájárulást kapnak az anyagi szükséghelyzetben lévők is.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter mindeközben rendszerszintű változtatásokról számolt be. A havi családi pótlék a jelenlegi 25, 88 euróról július elsejétől 30 euróra és 2023. január elsejétől 40 euróra emelkedik, az adóbónusz pedig jövőre elérheti a 100 eurót.

„Az anyagi támogatás utolsó tételét az úgy nevezett szabadidős tevékenységek teszik ki. Ma ilyen hozzájárulás nem létezik. Jövő évtől ez 60 euró lesz“

– jelentette ki Matovič.

Az így növekedő kiadásokat az állam 100 cég adóemeléséből fedezheti. A pénzügyminiszter a nagyobb adókról később tájékoztat pontosan.

„Igen, növeljük az adót, megközelítőleg 100 cég, nagyon gazdag cég esetében. Az átlagember nyugodt lehet, és ha gyermekes családról van szó, örülhet a támogatásnak“ – mondta egyelőre Matovič, és felhívta a figyelmet arra, hogy több, az áremelkedésekkel kapcsolatos intézkedés állandó lesz.

„Ha egyszer meghoztuk ezeket az intézkedéseket, már nincs visszaút. Nem lesz politikus, akinek lenne bátorsága elvenni ezt a családoktól. Vagyis ezek állandó kiadások, és az állandó bevételek is ilyen mértékűek lesznek“

– fogalmazott.

Az SaS nem támogatja jelenlegi formájában a tervezetet. Szóvivőjük elmondta, hogy a célzott és gyors kompenzációt támogatják, de az adóemelést nem tartják elfogadhatónak. Az SaS álláspontja szerint a tervezett új adók csak folyamatosan terhelnék a gazdaságot és az állami költségvetést.

Matovič viszont az ellenkezőjét állítja.

„A kormányprogramban köteleztük magunkat, hogy nem növeljük a teljes adó- és járulékterheket. Ezzel a javaslattal nem növeljük, hanem éppen hogy jelentősen csökkentjük ezeket“

– reagált a bírálatokra.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban