Na hlavný obsah

Az orosz-ukrán háború az SM betegek kezelésére is hatással van

Szlovákiában is elérhetővé kell tenni a szklerózis multiplex őssejtterápiával történő kezelését - értenek egyet a szakemberek.

Az orosz-ukrán háború az SM betegek kezelésére is hatással van
Foto: Stocksy

Katarína Sobotová 14 éve küzd szklerózis multiplex-szel. A kezei és a lábai lassan elkezdték megtagadni az utasítások teljesítését, így arra jutott, belevág az őssejtterápiába, amely miatt egészen Moszkváig utazott.

„Nem maradt más reményem, mert a gyógyszeres kezelés ellenére, amelyet itt Szlovákiában kaptam, az állapotom fokozatosan ugyan, de romlott”

– mutatott rá Sobotová.

„Ez a kezelés hatékonyabb, mint bármelyik másik biológiai kezelés, amelyet egy SM-es beteg kaphat. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy elsősorban azon beteg számára ajánlják, akik nem reagálnak más típusú kezelésre, vagy a kór rendkívül agresszív változatával állnak szemben”

– magyarázta Darina Slezáková, ideggyógyász, aki elsősorban a szklerózis multiplex kutatásával foglalkozik.

A hatékonysága ellenére az őssejtterápiát idehaza még mindig kísérleti kezelésként tartják számon, az egészségbiztosítók pedig nem térítik meg az árát. Emiatt a páciensek kénytelenek saját költségükre külföldi magánklinikák szolgáltatásait igénybe venni.

„Világviszonylatban több olyan magánklinika is a betegek rendelkezésére áll, ahol térítés ellenében őssejtterápiát is biztosítanak. Ezek az intézmények azonban nem tartoznak a szabályzó hatóságok hatáskörébe”

– mutatott rá Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A korábban említett Katarína Sobotová a lehetséges kockázatok ellenére minél hamarabb szerette volna mérsékelni állapota gyors romlását. Állítása szerint már nem volt veszteni valója, ugyanis az utolsó stádiumban volt.

Az érintettek családja általában a nyilvánosság segítségét kéri, hogy fedezni tudják a rendkívül költséges kezelés árát.

Ez alkalommal azonban nem csupán a pénzforrások hiánya nehezíti a páciensek életét, ugyanis az orosz-ukrán háború következtében szinte lehetetlen Moszkvába utazni, ahol Sobotovához hasonlóan többen is igénybe szerették volna venni a kezelést. Emiatt a szakértők próbálnak nyomást gyakorolni az illetékesekre, hogy a kezelés ezen formáját ne kísérleti terápiaként tartsák számon, valamint a többi olyan szerhez hasonlóan, amellyel a szklerózis multiplex-ben szenvedők állapotát próbálják javítani, az őssejtterápiához is járuljon hozzá az egészségbiztosító.

„Jelenleg két olyan páciensünk van, akik esetében az egészségügyi tárca jóváhagyta az őssejtterápiát. Esetükben a kezelés különleges kivétel alapján történik“

– mutatott rá Slezáková.

Arra a kérdésre, hogy mikor válhat széles körben elérhetővé az őssejtterápia Szlovákiában sem az egészségügyi minisztérium, sem az egyes biztosítók nem adtak választ.  

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban