Na hlavný obsah

Szabó Tamás beismerő vallomást tett az ügyészgyilkosságok előkészítése ügyében

A vádlotatt már jogerősen elítéltek a Kuciak-gyilkosság ügyében és ez a beismerő vallomás nem érinti ezt az ügyet.

Szabó Tamás beismerő vallomást tett az ügyészgyilkosságok előkészítése ügyében
Foto: TASR

Szabó Tamás, aki ellen az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében emeltek vádat, a bazini Specializált Büntetőbíróság előtt beismert mindent, amivel vádolják őt. Az ügyet Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának ügyével együtt tárgyalják. Ez utóbbi ügyben Sz. Tamást már jogerősen elítélték. A többi vádlott továbbra is tagadja a vádakat.

Szabó Tamás ellen szándékos emberölés előkészítésének különösen súlyos bűncselekménye, valamint illegális fegyvertartás és fegyverkereskedelem ügyében emeltek vádat. A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze korábban öt személy ellen emelt vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic speciális ügyész és Peter Šufliarsky volt főügyész-helyettes meggyilkolásának előkészítése ügyében. Žilinka és Lipšic meggyilkolását a vád szerint 2017 őszén rendelhették meg.

A csütörtöki tárgyaláson elítélt Szabó Tamás bűnösnek vallotta magát az ügyészek tervezett meggyilkolásának ügyében. „Sajnálom, bűnös vagyok” – ezekkel a szavakkal ismerte el tettét, és megbánást tanúsított. Mindez segíthet neki abban, hogy ne kapjon életfogytig tartó börtönbüntetést.

Matúš Harkabus, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze meglepődött, hogy a vádlott beismerte a tettét, mert korábban, az előkészítő eljárás során még ezt nem volt hajlandó megtenni. Az ügyész kijelentette, hogy Szabó beismerő vallomása semmilyen módon nem érinti a Kuciak-gyilkosság ügyét.

Az ügyészek meggyilkolásának előkészítésében Szabó Tamáson kívül Marian Kočner és Alena Zsuzsová, valamint Dušan Kracina és Darko Dragic is vádlottak. Ők továbbra is tagadják a vádakat. Kočner és Zsuzsová csütörtökön mindkét ügyben – azaz a Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében, valamint az ügyészek elleni gyilkossági kísérlet ügyében is – megtagadta a vallomástételt, és mindketten jelezték, hogy ezt a későbbiekben kívánják megtenni. Az öt vádlott közül hármat már korábban jogerősen elítéltek más bűncselekmény elkövetéséért. Szabó Tamást a Kuciak-gyilkosság ügyében 25 éves szabadságvesztésre ítélte a bíróság, Marián Kočner a Markíza-váltók ügyében kapott 19 évet, Alena Zsuzsovára pedig Ógyalla korábbi polgármestere meggyilkolásának megrendelése miatt róttak ki 21 éves börtönbüntetést.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban