Na hlavný obsah

Egyre több a mentális problémával küzdő gyermek, bővítik a pszichiátriai osztályok kapacitását

A COVID miatt jelentősen megnőtt a depressziós és a szorongó gyermekek száma, így a szakorvosok, valamint a kórházi osztályok is rendkívüli túlterheltségről számolnak be az utóbbi időben.

Egyre több a mentális problémával küzdő gyermek, bővítik a pszichiátriai osztályok kapacitását
Foto: Shuterstock

Többségük könnyen átvészelte a vírust, mégis őket tekintjük a világjárvány legnagyobb áldozatainak. A gyerekek közel két évet töltöttek a négy fal közé zárva, ez idő alatt távoktatásban részesültek, és kénytelenek voltak lemondani a legtöbb szabadidős tevékenységükről is. Az elhangzottak első hallásra apróságnak tűnhetnek, a valóságban azonban sokkal komolyabb a helyzet, mint ahogy az hangzik.

Robert Krause neuropszichológus is úgy véli, a pandémia rendkívül nehéz időszak volt a gyermekek számára.

„A világjárvány alatt jelentősen nőtt a depressziós és szorongó gyermekek száma, valamint az agresszió mértéke is emelkedett. Emellett a fiatalok rengeteg időt töltöttek a közösségi oldalakon, amelyek egyáltalán nem arról híresek, hogy jótékony hatással lennének az említett problémákkal küszködő személyekre”

– magyarázta Krause.

Az orvosok egy ideje már próbálják felhívni rá a figyelmet, hogy a mentális problémákkal küzdő gyermekek száma meredeken emelkedik. Mostanra nem csupán a gyermekpszichiátriai szakrendelők számolnak be túlterheltségről, hanem a kórházi osztályok is, amelyekből egyébként is rendkívül kevés van Szlovákiában.

„Súlyos beteg gyermekeket és kamaszokat kezeltünk, akik depresszióval és bipoláris zavarral küzdöttek. Bizonyos esetekben a kiskorúakat a felnőtt betegek kárára voltunk kénytelenek előnyben részesíteni” – mutatott rá Kapustová, hogy Szlovákiában a kórházi osztályokon összesen csupán 117 ágy áll a mentális betegségekkel diagnosztizált gyermekek rendelkezésére. Közülük 40-et pedig el kellett különíteni a koronavírusfertőzött kiskorúak számára.

Az egészségügyi minisztérium emiatt próbál olyan megoldást találni, amely megakadályozná, hogy újabb osztályokat zárjanak be. A tervek szerint körülbelül 30 ággyal bővítenék a gyermekpszichiátriai osztályok kapacitását. Valamint felgyorsítanák a szakértők oktatását és specializációját is. Mindezt a helyreállítási alapból tervezik finanszírozni.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter 7 kórházat már meg is bízott az ágyak felszabadításával.

„Az egészségügyi intézmények a pszichiátriai osztályokon a felnőtt lakosság részére fenntartott ágyaik 20 százalékát szabadítják majd fel, ahol szükség esetén 16-18 év közötti betegeket láthatnak el abban az esetben, ha a gyermekosztály kapacitása nem lesz elégséges a páciensek fogadására”

– jelentette be Zuzana Eliášová, a szaktárca szóvivője.

A gyermekpszichiáterek eközben felhívást intéztek a szülőkhöz, hogy szenteljenek több figyelmet a gyermekeiknek. Ha a gyermek szorong, érdeklődését veszítette a hobbijai iránt, változásokat tapasztalnak az alvásában vagy étvágytalan, érdemes szakértő segítségét kérni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban