Na hlavný obsah

Vádirat született Andrej Kiska ellen

A volt államfő egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügy kapcsán.

Vádirat született Andrej Kiska ellen
Foto: TASR

Az Eperjesi Kerületi Ügyészség (KP) ügyésze vádiratot nyújtott be szerda délelőtt a Poprádi Járásbírósághoz E. K. és A. K. vádlottak ellen folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette miatt – közölte az ügyészség.

Az ügy Andrej Kiska egykori köztársasági elnök elnökválasztási kampányával kapcsolatos, a költségek elszámolásával áll összefüggésben. Pontosan 155 184, 40 euró jogtalan visszaigényléséről van szó, amely 2013 júniusára, 2013 novemberére és 2014 áprilisára vonatkozik. Kiskora korábban tagadta a vádakat, és úgy nyilatkozott, Robert Fico volt miniszterelnök, az ellenzéki Smer-SD elnöke ellene irányuló bosszújáról van szó. Kiska érvei között az is szerepelt, hogy csak egy harmadik nyomozó tett vádemelési javaslatot ellene, miután ketten nem találtak a bűncselekmény elkövetésére utaló bizonyítékokat. Fico erre úgy reagált, az ártatlanság védelme továbbra is érvényes, a bíróságnak kell meghoznia a végső döntést.

„Egyelőre nincs ilyen információm“ – mondta Kiska a TASR hírügynökségnek a vádirat benyújtása kapcsán, majd hozzátette, kizárólag akkor nyilatkozik, ha minden szükséges dokumentum a birtokába kerül.

„Amennyiben az egykori államfőt bűnösnek találják, 7-től 12 évig terjedő letöltendő börtönbüntetés vár rá“

– magyarázta a TASR-nek Peter Kováč, a Nagyszombati  Egyetem Jogi Karának docense.
 

Kováč hozzátette, az ügyben súlyosbító tényező lehet, a volt köztársasági elnök volt a bűncselekmény szervezője.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban