Na hlavný obsah

Dmitrij Medvegyev megfenyegette az ukrán elnököt a Medvedcsuk-ügy miatt

Volodimir Zelenszkij úgy nyilatkozott, hogy az elfogott Medvedcsukot hadifogolynak és „cserealapnak” tekinti. Ezt azonban az orosz fél nem hagyta szó nélkül.

Dmitrij Medvegyev megfenyegette az ukrán elnököt a Medvedcsuk-ügy miatt
Az ukrán hadifogságba esett Viktor Medvedcsuk. Foto: Reuters

Viktor Medvedcsuk Ukrajna elmúlt harminc évének egyik meghatározó szereplője volt. A 66 éves politikus-oligarcha a 90-es években kezdte karrierjének érdemi részét, és bár ennek csúcsán „mindössze” az elnöki adminisztrációt vezette 2002 és 2005 között, egyfajta „szürke eminenciásként” valójában egyike volt az ország tényleges irányítóinak. Ez idő alatt pedig több milliárdos vagyonra tett szert. A politikus-oligarchát 2021-ben hazaárulással és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg.

Medvedcsukot, akit a sajtó gyakran Vlagyimir Putyin orosz elnök komájaként emleget, másfél hónap után sikerült elfogni, amikor feltehetőleg megpróbálta elhagyni az országot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott, Medvedcsukot hadifogolynak és „cserealapnak“ tekinti. A híreket pedig az orosz fél sem hagyta szó nélkül. Dmitrij Medvegyev, aki a kétezres években átmenetileg Oroszország elnöke volt, jelenleg pedig az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese, a következőket írta az ügy kapcsán: 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban