Na hlavný obsah

Az országos tisztifőorvos ajánlásai a húsvéti ünnepekre

Az idei húsvéti ünnepek másképp telnek, mint az elmúlt két évben a fokozatosan javuló járványhelyzet miatt. Azonban szükséges az elővigyázottság az ünnepek során is.

Az országos tisztifőorvos ajánlásai a húsvéti ünnepekre
Foto: TASR

A Covid-19 betegséggel diagnosztizált napi esetek száma az elmúlt időszakban jelentősen csökkent, Ján Mikas országos tisztifőorvos közleményében azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem jelenti azt, hogy a vírus már semmilyen veszélyt nem jelent a társadalom számára. Továbbra is érvényes, hogy főleg az oltatlan személyek, ha nem elég elővigyázatosak, kockáztatják annak lehetőségét, hogy orvosi segítségre vagy kórházi ápolásra lesz szükségük. A teljesen beoltott családok és közösségek nagyobb eséllyel tölthetik együtt nyugalomban a húsvéti ünnepeket. 

A koronavírus elleni védőoltás előnyein kívül Ján Mikas hangsúlyozta a többi járványmegelőzési lépés fontosságát, amelyekkel megvédhetjük magunkat és családtagjainkat a fertőzéstől, illetve csökkenthetjük annak kockázatát, hogy a Covid-19 betegséget a munkahelyre és az iskolába való visszatérés után kapjuk el. Elsősorban a reszpirátor viselését emelte ki az országos tisztifőorvos. Következetesen viseljük a szájmaszkot beltérben, ahol sok ember van, tömegrendezvényeken, munkahelyi találkozókon, mielőtt rokonlátogatásra mennénk, az istentiszteleteken és az ünnepek utáni visszatéréskor a közösségbe. Ugyancsak fontos a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön. 

Ján Mikas ajánlásban az is szerepel, hogy a szabadidős tevékenységek során lehetőleg minél többet legyünk a szabadban. Amennyiben a helyzetünk és az időjárás ezt nem teszi lehetővé, gyakran szellőztessünk és ne tartózkodjunk hosszú ideig olyan helyen, ahol elhasználódott a levegő. 

Amennyiben idősekkel, várandós nőkkel, krónikus betegekkel vagy fertőző betegségekre fogékony személyekkel találkozunk, igyekezzünk a találkozó előtt kerülni a kockázatos helyeket, például azokat, ahol nagyobb tömeg tartózkodik hosszabb ideig reszpirátor nélkül. Tanácsos a látogatás előtt legalább otthoni teszttel ellenőrizni állapotunkat. 

A tisztifőorvos hozzátette, a Covid-19 már nem új keletű fertőzés. Az embereknek az ezzel kapcsolatos ismereteket el kell sajátítaniuk és saját lelkiismeretük alapján kell eljárniuk.

“Mindnyájunknak elegendő információja van a koronavírusról ahhoz, hogy mérlegelni tudja az egyes helyzetek kockázatát, éppen úgy, ahogy más fertőzések esetében. A tapintatosság és mások egészségének tisztelete a társadalmi élet elengedhetetlen része”

– fogalmazott Ján Mikas.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban