Na hlavný obsah

Egyre több szexuális erőszakról hallani Ukrajnában

Az erőszaktételt Ukrajnában az orosz csapatok a háború egyik eszközeként alkalmazzák. Ezt az Ukrajnában működő emberi jogi szervezet egyik tagja mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsa New York-i tagjainak.

Egyre több szexuális erőszakról hallani Ukrajnában
Foto: TASR/AP

Többen arról számoltak be, hogy a saját gyerekük szeme láttára erőszakolták meg orosz katonák. “Egyre több jelentés érkezik szexuális erőszakról“ – mondta az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának igazgatója.

“A vádakat objektíven kell kivizsgálni a bűnösöket pedig meg kell büntetni.”

– mondja az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának igazgatója, Sima Bahous.

A La Strada jótékonysági szervezet ukrán fiókjának vezetője Katerina Cserepachova az ENSZ Biztonsági Tanácsát arra figyelmeztette, hogy az orosz katonák által megerőszakolt ukrán nők valós száma ismeretlen.

“Amiről tudunk az csak a jéghegy csúcsa, mivel nagyon sok áldozat jelenleg is a megszállt területeken él, az életükkel játszanának, ha vallomást tennének. El vannak szigetelve a segítségnyújtás lehetőségétől, így inkább hallgatnak. Egyesek az általunk szexuális bűncselekmények áldozatai részére fenntartott segélyvonalat hívják, így a megszállt területeken 9 ilyen esetről tudunk. Összesen 12 nőről, lányokról és gyerekekről van szó a Csernyihivi területről. Tudomásunk van ismétlődő csoportos erőszaktételről, mikor az áldozatok gyermekeit és családtagjait is veszélyeztették és a szemük láttára hajtották végre ezeket a szörnyűségeket.”

– nyilatkozta a jótékonysági szervezet vezetője.

Dmitrij Polianszki, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete elutasította a vádakat, szerinte oroszellenes propagandáról van szó. Az orosz katonák negatív ábrázolására tett kísérletet látunk, szadistának és szexuális erőszaktevőnek állítják be őket. Az ENSZ Ukrán nagykövete Szergij Kiszlicia viszont kijelentette, hogy a háborús bűnöket igazoló bizonyítékaik nagyon meggyőzőek.

Az orosz csapatok kivonása hihetetlen szenvedésre, gyilkosságokra, a civil lakosság kínzására és ellenük elkövetett szexuális bűntettekre világított rá. Következzen egy példa a kijevi régióból, ahol az ügyész olyan esetet vizsgál, amikor az orosz katona megerőszakolt egy asszonyt, akinek férjét előzőleg meggyilkolta. Az elkövetőt a hatóságok már azonosították. Kiszlicia továbbá azt állítja, hogy a korábban megszállt területekről 121 ezer ukrán gyermeket hurcoltak el Oroszországba.

(Euronews)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban