Na hlavný obsah

Ősztől lehet pályázni a családi házak felújítására

Ősztől kérhetnek házfelújítási támogatást mindazok a lakosok, akik kilenc évnél régebbi, azaz 2013 előtt épült családi házban laknak, s legkevesebb egy éve ott van a bejelentett állandó lakhelyük – tájékoztat az obnovdom.sk weboldal.

Ősztől lehet pályázni a családi házak felújítására

Az ingatlan tulajdonlapján szerepelnie kell a meghatározásnak, hogy a felújításra váró ingatlan családi ház. A pályázati tájékoztató szerint az ingatlant így kell feltüntetni az energetikai tanúsítványon szereplő osztályzatban is. A felújítás előtt álló családi ház legfeljebb 20 százaléka használható ki gazdasági célokra, a fennmaradó résznek a lakhatást kell szolgálnia. A támogatást koordináló Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség úgy tájékoztatott, hogy családi házanként egyszer kérhető a támogatás

Az anyagi támogatást hőszigetelésre, tetőcserére, a nyílászárók cseréjére, a fűtetlen padlásterek padlózatának, illetve a fűtetlen pincék mennyezetének leszigetelésére lehet fordítani. Az energiaforrás megvásárlásánál a támogatás hőszivattyúra, fotovoltaikus panelekre, napkollektorokra, gázkondenzáló kazánra, gázvisszanyerő berendezésre és más hőforrásra fordítható. A támogatásból finanszírozhatók továbbá az ún. zöld háztetők, esővízgyűjtő tartályok és árnyékoló berendezések is. A kérvényezők támogatást kérhetnek ezen kívül az azbesztet tartalmazó építőelemek eltávolítására is.

A dotáció nem vonatkozik az előkészítő munkálatokra, a 2020. február 1-je előtt elkezdett építési munkákra és azokra a berendezésekre sem, amelyeket ez előtt az időpont előtt rendeltek meg. A családi ház felújítása építési eljárás keretében végezhető el, 12 hónapon belül kell befejezni a jóváhagyott támogatásról szóló levél kézbesítését követően. 

A családi házak felújítását Szlovákia Felújítási és Helyreállítási Alapjából finanszírozzák. Erre a célra 528 millió eurót különített el az állam, amely mintegy 30 ezer családi ház felújítását teszi lehetővé.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban