Na hlavný obsah

Az olajembargó is része lehet az EU soron következő szankciós csomagjának

A tagállamok között ugyan nem teljes az egyetértés, az Európai Bizottság ezt a pontot is beleírná a készülő javaslatba.

Az olajembargó is része lehet az EU soron következő szankciós csomagjának
Aktivisták tiltakoznak az orosz olaj- és gázembargó mellett Berlinben, 2022. április 8-án. Foto: TASR/AP

Az ír, a litván és a holland külügyminiszter is megerősítette azt az információt, hogy bár a tagállamoknak egyelőre nem sikerült közös nevezőre jutni az olajembargó kérdésében, az Európai Bizottság ezt a részt sem szeretné kihagyni a jelenleg előkészítés alatt álló, soron következő szankciós csomagból, majd hozzátették, mindhárom ország nyitott a javaslat elfogadására.

„Az Európai Unió több száz millió eurót költ orosz olajra, ami biztosan hozzájárul a háború finanszírozásához. El kell vágnunk ezt az orosz forrást, minél előbb, annál jobb“

– jelentette ki Simon Coveney, Írország külügyminisztere.

Korábban már Josep Borell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is rámutatott, előbb-utóbb muszáj lesz dönteni az olajembargóról, hiszen az EU által importált nyersolaj nagyjából negyede Oroszországból érkezik.

Múlt héten az Európai Parlament elsöprő többséggel hagyta jóvá azt a határozatot, amely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból. A magyar képviselők korábban nem minden esetben foglaltak egyértelműen állást az Oroszország ellen irányuló szankciók kérdésében, ez alkalommal azonban azok a Fidesz-es képviselők sem léptek fel a javaslat elfogadása ellen, akik a magyar választási kampány ideje alatt azt hangsúlyozták, az energiaszektort nem szabad szankcionálni.

Szijjártó Péter külügyminiszter ennek kapcsán hétfő reggel a következőket írta: „Hiába döntöttünk már többször is arról, hogy sem a kőolaj sem a földgáz importja nem eshet szankciók alá. Ezt a pozíciónkat újra meg újra, folyamatosan meg kell védeni”.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban