Na hlavný obsah

Az állam válságtervet készít arra az esetre, ha Oroszország korlátozná a nyersanyagszállítmányokat

A gazdasági minisztérium megerősítette, az állam a legjelentősebb feldolgozókkal tárgyal, hogy milyen forgatókönyvek jöhetnek szóba krízishelyzet esetén.

Az állam válságtervet készít arra az esetre, ha Oroszország korlátozná a nyersanyagszállítmányokat
A pozsonyi Slovnaft kőolaj-finomító. Foto: TASR

Az állam már megkezdte a válságtervek létrehozását arra az esetre, ha Oroszország korlátozná a nyersanyagszállítmányokat. A csapok elzárását követő 90 napon Szlovákia elsősorban a tartalékaira támaszkodhat, ezt követően pedig az alternatív szállítmányokra lenne utalva, amelyek elsősorban az Adria-kőolajvezetéken keresztül érkezhetnek az országba. A vezeték a tankerhajókkal Horvátországba szállított kőolajat juttatná Szlovákiába. A probléma elsősorban az, hogy a szlovák ipar szinte kizárólagosan az orosz nyersanyagokra támaszkodik. A gazdasági miniszter azonban azt állítja, szükség esetén alakíthatnak az finomítók gyártósorait.

„Mire elfogy az összes tartalékunk, amely a Slovnaftban és a Transpetrolban került felhalmozásra, addigra módosíthatnák a Slovnaft gyártósorait, hogy más forrásból érkező kőolajat is képesek legyenek feldolgozni”

– jelentette ki Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter.

A gyártósorok átalakítása azonban jóval bonyolultabb, mint ahogy az elsőre tűnhet.

„Ezt megelőzően laboratóriumi vizsgálatokat kell végezni, hogy értékelni tudjuk, melyik kőolajtípus felel meg leginkább az adott finomító berendezkedésének”

– mondta Sulík.

A kőolajfinomítók már tesztelik azokat a nyersanyagokat, amelyekkel szükség esetén pótolhatják az Oroszországból érkező kőolajat. A Slovnaft szerint nem csupán a technológiát kell figyelembe venni, hanem azt is, milyen végterméket állítanak elő az adott nyersanyagból. A Slovnaftban elsősorban naftát gyártanak, ami főként az orosz alapanyagra épül. Emiatt a más országokból érkező szállítmányokra való átállás nem csupán néhány hét kérdése lenne.

„Eltarthat egy ideig, arról nem is beszélve, hogy bizonyára több száz millió euróba kerül majd a módosítás”

– figyelmeztetett a Slovnaft szóvivője, Anton Molnár.

Jozef Badida elemző rámutatott, hogy a finomító kis mennyiségben már napjaikban is más keverékekkel dúsítja az orosz nyersanyagot. Azt azonban Badida is elismerte, a hirtelen fellépő hiányra képtelenek lennének azonnal reagálni.

„Kérdéses, hogy a Slovnaft képes lenne -e más típusú kőolaj feldolgozására. A válasz ebben a pillanatban feltehetőleg nem, ugyanis kénytelenek lennének módosítani a gyártási technológiájukat, ami nem csupán időigényes, de tőkebefektetésre is szükség van”

– magyarázta Badida.

A kormány szerdán jóváhagyta az erre az esetre készült válságtervet, a dokumentum tartalmát azonban nem hozták nyilvánosságra.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban