Na hlavný obsah

Zelenszkij felszólította az ENSZ-t, hogy zárják ki Oroszországot

A nemzetközi jogok szakértője szerint erre nincs mód, még ha egy eljárást elméletileg alkalmazhatnának is.  

Zelenszkij felszólította az ENSZ-t, hogy zárják ki Oroszországot
Vaszilij Nebenzia orosz nagykövet beszédet mond az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az ukrajnai humanitárius válságról, 2022. március 17-én. Foto: TASR/AP

Volodimir Zelenszkij azt a kérdést tette fel, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai készek-e bezárni a szervezet kapuját. Ha nem, azonnali tettekre van szükség – jelentette ki az ukrán elnök, aki most először tartott beszédet a tanács tagjai előtt a háború kitörése óta.

“Szükségünk van rá, hogy az ENSZ hozzájáruljon a béke megszületéséhez Ukrajnában. Ha ezt nem tudják elérni, ki kell zárniuk a soraikból Oroszországot, az agresszort és a fegyveres konfliktus okozóját, aki megakadályozza a tetteit elítélő határozatokat. Az ENSZ-nek reformra van szüksége, hogy a vétójogból ne legyen haláljog”

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Oroszország Kína, Franciaország, az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok mellett a Biztonsági Tanács állandó tagja, beleegyezése nélkül tulajdonképpen semmit nem tud megvalósítani a szervezet. Még február végén szembehelyezkedett azzal a határozattal, amely elrendelte volna a támadó seregek kivonását Ukrajnából, és folyamatosan szabotálhatja a szervezet többi tagjának igyekezetét a vétójog eltörlésére. Az ENSZ szabályaival kapcsolatban, amelyek kritikusok szerint a 22-es csapdájának tipikus példái, Andrew McLeod, a londoni King’s College professzora, humanitárius jogász elmondta, az ENSZ közgyűlése kétharmados többséggel úgymond kirúghatná a szervezet bármelyik tagját, de csak a Biztonsági Tanács javaslata alapján.

“Ez természetesen Oroszországgal nem történik meg, mivel vétójoga van. Ukrajna azonban nemcsak a kizárásról beszél, hanem megkérdőjelezi az állandó tagság jogát, hiszen az ENSZ 1945-ös kartája szerint a Szovjetunió a tagja a Biztonsági Tanácsnak”

– fogalmazott a szakértő.

Az ENSZ alapító tagjai között volt a Szovjetunión kívül Joszif Sztálin kérésére két további tagállam, mégpedig Fehéroroszország és Ukrajna. Emiatt elhangzottak olyan merész javaslatok is, hogy a közgyűlés a háborúra reagálva ismerje el a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége folytatásaként Kijevet, amellyel automatikusan elnyerné Moszkva jogköreit. Felhívták a figyelmet, hogy hasonló lépést tett az ENSZ 1971-ben, amikor Taiwan megfosztotta a Kínai Köztársaságot nemcsak a Biztonsági Tanács tagságától, hanem az ENSZ-tagságtól is a Kínai Népköztársaság rovására.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban