Na hlavný obsah

Emelkedik az ukrán munkavállalók száma

Az elmúlt hónaphoz képest a négyszeresére emelkedett azon álláskeresők száma, akik kiválóan beszélik az ukrán nyelvet.

Emelkedik az ukrán munkavállalók száma
Foto: profesia.sk

A Profesia.sk portál adatbázisában 2022 márciusában 1 200 olyan életrajzot tartottak számon, amelyben az álláskereső C1 vagy C2 szinten beszéli az ukrán nyelvet. Ez négyszer több, mint amennyiről a februárban tudomásuk volt. Az életrajzok 73 százalékát az elmúlt hónap során hölgyek töltötték fel, akik körülbelül fele főiskolai végzettséggel rendelkezik.

Az ukrán anyanyelvű munkavállalók elsősorban az idegenforgalmi-, az ületi- és az adminisztratív szektor által meghirdetett ajánlatok iránt érdeklődnek. A legnépszerűbb pozíciók a pincér, az eladó és az asszisztens.

Maguk a munkáltatók is egyre nyitottabbak az ukrán munkavállalók foglalkoztatására. Márciusban például 3 800 olyan álláshirdetést tettek közzé, amely az Ukrajnából menekülők számára is megfelelő lehet. Ezek az ajánlatok főként az adminisztratív-, a kereskedelmi- és a termelői szektorból származnak. Közel 400 helyet tartanak fent programozóknak, szakácsoknak és pincéreknek is.

A Profesia.sk arról is beszámolt, hogy az ajánlatok negyedéhez középiskolai végzettség szükséges, 980 pozícióra főiskolai végzettséggel rendelkezők jelentkezését várják, 470 szabad állás pedig alapiskolai végzettséggel is betölthető.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban