Na hlavný obsah

Csehország tankokat és harci járműveket küldött Ukrajnába

A hadsereg olyan régebbi típusú tankjairól és harci járműveiről van szó, amelyeket az aktív tartalékosok számára tartottak fent.

Csehország tankokat és harci járműveket küldött Ukrajnába
T-72-es tank Foto: TASR

A közösségi oldalakon kedden jelentek meg az első olyan fotók, amelyeken hadi felszereléssel megpakolt vonatok voltak láthatóak. A koalíciós KDU-ČSL képviselője Ondřej Benešík a fényképek alá írt hozzászólásában elismerően nyilatkozott Jana Černochová védelmi miniszterről, hiszen az ukrán hadseregnek nagy szüksége van az efféle szállítmányokra.

A védelmi miniszter maga is megszólalt a találgatások kapcsán.

„Sajnálom, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem fogom a kérdést. Arról azonban mindenkit biztosíthatok, hogy Csehország és Petr Fiala kormánya minden erejével azon van, hogy segítsen Ukrajnának. Ennek pedig az is része, hogy fegyverekkel és egyéb harci eszközökkel támogatjuk őket”

– jelentette ki Černochová.

A kormányhivatal válasza szerint Csehország a konfliktus kezdete óta segíti fegyverekkel Ukrajnát, biztonsági okokból azonban nem kívánják konkretizálni, hogy milyen hadi felszerelésekről is van szó pontosan.

Csehország a nyilvánosságra került információk szerint T-72 típusú tankokat és BVP1 harci járműveket küldött Ukrajnának. T-72 típusú tankok és BVP 1-es harci járművek még az 1970-es évekből maradtak a hadsereg tulajdonában, az ukrán katonák pedig kiválóan ismerik őket, így nem kell majd hosszasan tanulmányozniuk a működésüket.

A cseh hadi szállítmánnyal kapcsolatos tényekről az amerikai Wall Street Journal is beszámolt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban