Na hlavný obsah

A háború 41. napjának összefoglalója

Azonnali tűzszünetre szólította fel az orosz elnököt Orbán Viktor. Az orosz olajra és gázra is szankciókat vetne ki az Európai Tanács. A pápa elítélte a bucsai mészárlást.

A háború 41. napjának összefoglalója
A technikusok a Kijev külvárosában található Bucsában próbálják megjavítani az internetet, 2022. április 5-én. Foto: TASR/AP

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerdán telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnöknek azt javasolta, hogy azonnal jelentsen be tűzszünetet. Orbán Viktor azt is mondta, hogy az ukrán elnök, a német kancellár, a francia elnök társaságában Budapesten tárgyaljanak erről. Magyarország folyamatosan azt hangoztatja, hogy békét akar. Márcsak azért is, mert van 200 ezer magyar Kárpátalján, miattuk is kell a mielőbbi béke.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közben kijelentette, hogy szigorítják az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseket, hogy maximális nyomást gyakoroljanak a Kremlre. Az elnök elmondta: meg kell szüntetni a függést az orosz fosszilis energiahordozóktól és európai szuverenitást kell kiépíteni. Kijelentette: „a bucsai mészárlás is bizonyítja, hogy az orosz erők brutalitása nem ismer határokat, ez nem egy különleges hadművelet, ez háború, ahol az orosz hadsereg emberiesség elleni bűntetteket követett el“.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kiemelte: az Oroszország elleni szankciókat tovább kell szigorítani. Egyebek mellett a szénimport leállítását és az orosz hajók európai kikötésének tilalmát említette.

Ferenc pápa is elítélte a bucsai mészárlást. Bucsában több száz civil holttestét találták meg az utcán és tömegsírokban. „Ezek az egyre borzalmasabb kegyetlenségek még a civileket, védtelen nőket és gyerekeket is érik. Ők az áldozatok, akiknek ártatlan vére az égbe kiált, hogy „Állítsák meg ezt a háborút! Hallgassanak el a fegyverek! Ne vessenek tovább halált és pusztítást!.” 

Az ukrán kormány emberi jogi minisztere a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy huszonöt, 14-24 év közötti nőt erőszakoltak meg az orosz katonák Bucsában. Ljudmila Denisova szerint ezt minden áldozat az erre a célra fenntartott segélyvonalon tudatta a hatóságokkal. Denisova hozzátette: bizonyítékaik vannak arra, hogy az orosz katonák Bucsában népirtást és háborús bűncselekményeket követtek el. Az orosz katonai vezetés továbbra is tagadja, hogy köze lenne ahhoz, ami Bucsában történt.

Volodimir Zelenszkij szerint Oroszország fegyverként használja az ukránok ellen az éhezést, hogy így tegyen szert még több területre. Az ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy az oroszok által kilőtt rakéták megélhetést biztosító helyszíneket pusztítanak el. Hozzátette, hogy a támadó hadsereg rátette a kezét az ukrán tengeri kikötőkre és az élelmiszerexportban részt vevő hajókra is. A háború előtt Ukrajna a világ egyik legfontosabb mezőgazdasági és élelmiszeripari övezete volt, ezért Zelenszkij szerint az élelmiszerellátás ellehetetlenítése több millió ember számára okoz majd komoly anyagi nehézséget.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban