Na hlavný obsah

Pellegrini segítségnyújtó törvénycsomagot követel a kormánytól

A parlamenten kívüli Hlas-SD párt arra szólítja fel a kormányt, hogy fogadja el az úgynevezett “Lex Slovakia” törvénycsomagot az árak emelkedésének enyhítésére, hogy a polgárok ne kerüljenek a szegénységi küszöb alá. 

Pellegrini segítségnyújtó törvénycsomagot követel a kormánytól
Foto: SME/Marko Erd

„A szerdai kormányülés előtt felszólítom a szlovák kormányt, a miniszterelnököt és minisztereit, hogy végre mutassák be a Lex Szlovákiát – azon törvények összefoglalását, amelyek célja, hogy az ország lakossága túlélje ezt a nehéz időszakot” – mondta Pellegrini.

Szerinte a Lex Szlovákiának hatékony segítségnyújtást kell tartalmaznia, például a nyugdíjak rendkívüli valorizációját, a gyermekes családok segélyeinek emelését, a mozgássérültek, betegek vagy egyedül élők segítését. Pellegrini úgy véli a kormánynak hatékony segítséget kell nyújtania a szlovák gazdaságnak, be kell mutatnia egy tervet az ipar számára elegendő energia, gáz és olaj garanciájáról. 

 „Szólni kell az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről is, valamint a kritikusan veszélyeztetett ágazatokban az áfa csökkentéséről. Ugyanakkor beszélni kell Szlovákia élelmezés biztonságáról is“ – hangsúlyozta Pellegrini.

A pártelnök egy testület létrehozására is felszólította a kormányt a Szolidaritási Tanácshoz hasonló állami válságtanács felállítására. Az állam válságtanácsa pontosan megmondaná a kormánynak, hogy az egyes ágazatokban mit kell tenniük.

 „Ha a kormány nem nevezi ki az említett tanácsot, és nem kér segítséget a szlovák társadalom minden szegmensétől, akkor a köztársasági elnöknek közbe kell lépnie és nem elég csak kommentálnia az eseményeket, vagy találkozókat szervezni az elnöki palotában.”- tette hozzá Pellegrini.

      A parlament a múlt héten elutasított több olyan módosítási tervezetet amelyek a Pellegrini körül csoportosuló képviselők műhelyéből származtak. Az áfa törvény tervezetében a képviselők az áfa kulcs 5 százalékra csökkentését javasolták az élelmiszerárak jelenlegi emelkedésére reagálva. Ez az alapvető élelmiszert alkotó árukra vonatkozott, és áfa mentesíteni akarnák a közvetlen eladással foglalkozó kistermelők által történő termékértékesítést. Az ásványolaj jövedéki adójáról szóló törvény tervezettel a képviselők az üzemanyagárak jelenlegi emelkedésére reagáltak.

      Erik Tomáš pártelnök-helyettes felszólította Eduard Heger  miniszterelnököt, hogy vegye észre a valóságot, és a kormány készítse végre elő a törvénycsomagot. 

 „Szlovákiának már most szüksége lenne a Lex Szlovákiára. Egyre többen jutnak a szegénységi küszöb alá, a helyzet nagyon súlyos. Ha nem hajlandó elfogadni a javaslatainkat, akkor találjon ki valamit ő maga vagy a kormánya. Nem nézheti tovább ezt a nyomort – tette hozzá Tomáš.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban