Na hlavný obsah

Néhány szakértő szerint a V4 gyakorlatilag megszűnt létezni

A magyarországi választásokat követően egyre markánsabbak azok a vélemények, melyek szerint a csoportosulás a jövőben Budapest nélkül folytathatja.

Néhány szakértő szerint a V4 gyakorlatilag megszűnt létezni
From left: Prime Ministers Mateusz Morawiecki of Poland, , Eduard Heger of Slovakia, Viktor Orban of Hungary and Andrej Babis of the Czech Republic look at each other after a news briefing in Budapest, Hungary, Tuesday, Nov. 23, 2021. The leaders of the Visegrad Four group of Central European countries met in Hungary's capital of Budapest Tuesday to discuss the ongoing migration crisis along Poland's border with Belarus. (AP Photo/Laszlo Balogh) Foto: TASR/AP

Fagyos hangulat, lemondott csúcstalálkozók és erős bírálatok – így is jellemezhetnénk a visegrádi négyek elmúlt napjait. Az Európai Unió elleni küzdelem témáját, amelyet leginkább Magyarország és Lengyelország érzett a sajátjának, felváltotta az ukrajnai invázió kérdése, amely tovább bonyolítja a helyzetet.

Az EurActiv elemzője, Radovan Geist úgy véli, a magyar választások eredménye nem befolyásolja majd a V4-ek jövőbeli együttműködésést, hiszen továbbra is Orbán Viktor vezeti az országot. Orbán pedig ugyan az az ember, aki eddig is volt.

„Ő egy olyan vezető, aki már az elmúlt választási ciklusokban is azon dolgozott, hogy aláássa a jogállam működést és az ő kezében összpontosuljon minden hatalom. Sőt, a visegrádi négyeket többször igyekezett felhasználni az európai szintéren a saját politikai céljai elérése érdekében”

– magyarázta Geist, aki szerint Orbán a jövőben is hasonló eszközökkel irányít majd.

Ján Kováč, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének munkatársa maga is osztja Geist véleményét.

„Csehországban és más területeken is jellemző az a tendencia, hogy alábecsüljük a visegrádi négyek jelentőségét. Ez azonban még mindig egy olyan formátum, amelynek az együttműködés a lényege, valamint a párbeszédteremtés a konkrét kérdések esetében”

– mutatott rá Kováč.

Magyarország blokkolja az Oroszország elleni szankciók egy részét, valamint elutasítja, hogy az ország területén keresztül fegyvereket szállítsanak Ukrajnába. Ennek kapcsán több elemző is közös nevezőre jutott abban, hogy Budapest már hosszabb ideje megsérti Brüsszel és a V4 kulcsfontosságú érdekeit. Radovan Geist úgy gondolja, Orbán Viktornak két jelentős problémája van. Egyrészt ellehetetleníti a jogállam intézményét, másrészt elnéző Oroszországgal szemben.

Ez a politika, amely szembe megy Brüsszel alapértékeivel, jelentősen bonyolítja, hogy Budapest uniós támogatáshoz jusson.

„Az idő majd megmutatja, hogy a dolgok ebben a mederben zajlanak -e tovább, vagy igyekszik majd kompromisszumra jutni az Európai Unióval, hiszen Magyarországnak szüksége van ezekre a támogatásokra“

– jelentette ki Geist.

A szakértők szerint Orbán Viktor újabb győzelmével Magyarország még az eddiginél is jelentősebb izoláció felé halad, néhány pedig úgy látják, ez akár a V4-ekre is érvényes lehet, amely sokak szerint már meg is szűnt létezni. Ezt a tényt pedig a védelmi miniszterek nemrégiben lefújt csúcstalálkozója is alátámaszthatja.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban