Na hlavný obsah

Lesz-e India az Oroszország ellenes szankciók haszonélvezője

Úgy tűnik, India lesz az egyik olyan ország, ahol az oroszok el tudnák helyezni a fölös gáz és olajkészleteiket – kérdés, hogy milyen logisztikával és milyen áron?

Lesz-e India az Oroszország ellenes szankciók haszonélvezője

Az India-Orosz kapcsolatok megértéséhez nem kell olyan mélyre ásni, de szem előtt kell tartani India öntudatos önállóságának gyökerét. A brit korona egykori ékköve féltékenyen őrizte a hidegháború alatt és után is külpolitikai szabadságát. A többpólusú világrend kialakulásában szeretnek is elfeledkezni róla, holott Kína után a második legnépesebb ország, létszámát tekintve a bolygó hatodik legnagyobb hadseregével rendelkezik. Ezek tükrében érthető, hogy India nem hagyja magát alárendelni más nagyhatalmak akaratának. Az Indiai-Orosz kapcsolatokban, közös projektekben ezért mindig is társ volt inkább, mint alárendelt.

 A Newsweek szerint India most intenzíven együttműködik Moszkvával egy új fizetési rendszer kidolgozásán. India február 24-e óta már legalább 13 millió hordó orosz kőolajat vásárolt, míg 2021-ben, egész évben összesen alig 16 millió hordónyit vett Oroszországtól. A Bloomberg amerikai hírügynökség információi szerint Oroszország hatalmas kedvezményeket ajánlott Indiának, ha közvetlenül vásárol kőolajat a háború előtti árakon.

Daleep Singh, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója figyelmeztette is Indiát, hogy „következményei“ lesznek, ha India megpróbálja kijátszani az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországgal szemben életbe léptetett nyugati büntetőintézkedéseket.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban