Na hlavný obsah

Elsöprő Fidesz győzelem és az egyesült ellenzék csalódása

Zsinórban negyedszer alakíthat Orbán Viktor kormányt kétharmados többséggel. A baloldal a jelen állás szerint 56 képviselőt juttatott a parlamentbe.

Elsöprő Fidesz győzelem és az egyesült ellenzék csalódása
Orbán Viktor ötödik, zsinórban a negyedik miniszterelnöki ciklusát kezdi meg. Foto: TASR/AP

Több, mint 5 millió 200 ezer ember ment el vasárnap választani Magyarországon. A rekord ugyan nem dőlt meg, ám a jogosultak csaknem 70%-ka járult az urnákhoz. Egyéni választókerületi mandátumok alapján a Fidesz-KDNP 88, az ellenzék 18 helyet szerzett. Budapesten két képviselői körzet kivételével az ellenzék győzött, további egy-egy győzelmet pedig Baranyában és Csongrád-Csanád megyében. A végleges eredmény valamennyi szavazat összesítésével szombaton várható. Az országos listás eredmény legkésőbb április 22-én lesz ismert. Az új országgyűlésnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia.

„Hatalmas győzelmet arattunk“

– mondta az eredményről Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök megköszönte a kampányban végzett munkát, köszöntet mondott a magyarországi és a határon túl élő választóknak. Majd ezeket mondta:

Odaszólt azonban a baloldalnak is, akik csalódást keltő eredményt értek el a választáson:

Köszönetet mondott Magyarország külföldi barátainak is:

Politikai értékrendjükről pedig így vélekedett Magyarország miniszterelnöki posztját ötödször betöltő Orbán:

Elismerte a vereséget az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter. Szerinte a propaganda nyerte meg a választást. Az eredményváró éjszakán először politikai szövetségesei nélkül állt a színpadon.

„Mindenki nyugodjon meg. Én is most haza fogok menni, és egy év után először kifogom aludni magamat“

– jelentette ki a választás után Márki-Zay.

Beszéde után csak Karácsony Gergely főpolgármester és Donáth Anna lépet mellé. A Momentum elnöke is azt hangsúlyozta a baloldal eredményváróján, hogy folytatniuk kell a megkezdett munkát.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke éjfél után posztjában a közösségi hálón egyebek mellett ezt mondta:

Gyurcsány Ferenc a vereség okait keresve Márki-Zay Péterre utalt:

A baloldal modellje nem működött – vélte Márki-Zay Péter.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerint megtörtént a csoda, 7 mandátumot szereztek. Toroczkai László szerint több százezer szavazatot kaptak.

„Ez a kezdet. Ez a kezdet ahhoz, hogy megmentsük Magyarországot és, hogy Magyarország újra a régi fényében tudjon tündökölni“

– mondta a radikális jobboldali párt elnöke.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának 1 hely jut az országgyűlésben.

A vasárnapi magyarországi gyermekvédelmi népszavazás nem jogerős, hiányzott ugyanis a több, mint 4 millió szavazat. Az eredmény – elemzők szerint – mégis erős politikai felhatalmazást jelent, hiszen a négy kérdésre elsöprő többségben nemmel szavazott a  mintegy 3 és fél millió válaszadó.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban