Na hlavný obsah

Biztonságban érezzük magunkat a közösségi oldalakon?

A közösségi oldalakon csökken a felhasználók biztonságérzete, ez derül ki a Belügyminiszteri Hivatal Bűnmegelőzési Osztályának felméréséből. 

Biztonságban érezzük magunkat a közösségi oldalakon?
Foto: Stocksy

 A “Szlovák Köztársaság lakosságának szubjektív biztonságérzete” című felmérést 2021. december 6. és 17. között végezték el 1000 fős mintán, 18 év felettiek körében. A válaszadók 15 tematikus kérdésre válaszoltak. A kérdéseket a Belügyminisztérium és a Közösségszervező Központ szakemberei készítették.

      A válaszadókat a közösségi hálózatokról és a félelemérzetre vagy a gyűlöletbeszédre gyakorolt ​​hatásukról kérdezték. A válaszadók csaknem 89 százalékának van profilja a közösségi platformon. A válaszadók 11,1 százalékának nincs közösségi profilja. A férfiak nagyobb valószínűséggel töltenek le információkat a közösségi oldalakról, mint a nők. A felmérésből az is kiderül, hogy több nő fél attól, hogy elolvasson egy ismeretlen vagy kétes forrásból származó státuszt vagy megnézzen egy videót. A politikai, egészségügyi és gazdasági kérdések nagyobb valószínűséggel keltenek félelmet és veszélyt a férfiakban. A nők esetében ez a bűnözés, a média vagy a társadalmi kérdések.

      A válaszadók háromnegyede érzékeli a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd enyhe, sok esetben gyors növekedését. A válaszadók szerint a legnagyobb arányban a szélsőséges indíttatású csoportok és személyek, akik képesek lennének bűncselekményt elkövetni a nagyszombati, zsolnai, kassai és a nyitrai régióban vannak. A felmérést a Belügyminisztérium a radikalizálódás és a szélsőségesség elleni küzdelem 2024-ig szóló koncepciója keretében végezte.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban